PENZIJE, BORAČKI DODATAK I PLATE BIĆE POVEĆANI ZA 10 ODSTO (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

PENZIJE, BORAČKI DODATAK I PLATE BIĆE POVEĆANI ZA 10 ODSTO (VIDEO)


Foto
Od 1. jula penzije u Republici Srpskoj će biti povećane za 10 odsto, izjavio je predsjednik SNSD Milorad Dodik, na konferenciji za novinare nakon sastanka Izvršnog komiteta.

Dodik je dodao da će od 1. avgusta plate u javnom sektoru biti povećane.

- Naš cilj je da prosječna plata bude 600 evra. Isto tako tražimo da se za socijalni sektor povećaju davanja, kao i da se od 1. maja poveća borački dodatak za deset odsto - navodi Dodik.

Kada je u pitanju realni sektor, Dodik je rekao da će se i tu pokušati obezbijediti povećanje plata u dogovorima sa socijalnim partnerima.

- Mjeru koju smo pripremili za realni sektor jeste da se do kraja godine za industriju, a to je realni sektor, povećaju davanja od 40 miliona KM. Na bazi tog davanja mi ćemo tražiti da se za radnike u realnom sektoru povećaju plate - rekao je Dodik.

On je rekao da je inflacija na godišnjem nivou u Republici Srpskoj 6,9 odsto te da je danas stopa pokrivenosti uvoza izvozom na istorijskom maksimumu i iznosi 94 odsto.

- Industrijska prozvodnja je rasla 12,1 odsto i što je veoma važno u februaru smo isplatili neto platu u visini 1.091 KM - istakao je Dodik.


(RTRS)