U HRVATSKOJ PORODICE KUPUJU I DO 40 LITARA ULjA: FOTOGRAFIJE PRAZNIH POLICA ŠIRE SE DRUŠTVENIM MREŽAMA :: Semberija INFO ::

 

U HRVATSKOJ PORODICE KUPUJU I DO 40 LITARA ULjA: FOTOGRAFIJE PRAZNIH POLICA ŠIRE SE DRUŠTVENIM MREŽAMA


Trgovci očekuju da bi moglo doći do izvesnog povećanja cena, ali ne u meri u kojoj potrošači strahuju
Porodice u Hrvatskoj kupuju i po 40 litara ulja, piše "Jutarnji list" i navodi da bi, ako se nastavi povećana potražnja trgovci mogli da uvedu i restrikcije.

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim evropskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih prehrambenih artikala zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do nestašice i velikog poskupljenja i hrvatski građani počeli su da stvaraju zalihe, a fotografije praznih polica i kolica punih ulja šire se društvenim mrežama, navodi list.

Oni napominju da se u Španiji na primer može kupiti najviše tri litra ulja, a prenose izjave trgovaca u Hrvatskoj da su dobro snabdeveni i da ne nameravaju da uvode restrikcije za jednokratnu kupovinu jestivog ulja.

Iz uljare Zvijezda iz sastava Fortenova Grupe kao i iz Fabrike ulja Cepin kažu da imaju dovoljne količine sirovine i stoga nema straha od nedostatka ulja na hrvatskom tržištu.

Ipak , direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško na Novoj TV izjavio je da će njihov maloprodajni lanac trgovina verovatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupovini ulja, i to ne zato što ulja nema nego da bi sprečili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

Iz Konzuma su rekli da u ovom trenutku neće ograničavati količinu kupovine, ali ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja će biti potrebna.

Direktor NTL-a Martin Evačić potvrđuje da se primećuje povećana kupovina ulja, brašna, testenine, pirinča i šećera, ali da ne nameravaju da uvode restrikcije.

Trgovci očekuju da bi moglo doći do izvesnog povećanja cena, ali ne u meri u kojoj potrošači strahuju.

(Telegraf.rs)