EVROPSKI PARLAMENTARCI UPUTILI ŽESTOKE KRITIKE ZBOG POLOŽAJA HRVATA U BIH :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKI PARLAMENTARCI UPUTILI ŽESTOKE KRITIKE ZBOG POLOŽAJA HRVATA U BIH


Evropski parlamentarci uputili su danas žestoke kritike zbog položaja Hrvata u BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je u Briselu obraćajući se u EP da su pokušaji sprovođenja retrogradnih agendi, ali i uspjesi političke dominacije predstavnika jednog naroda nad drugim doveli su do vrhunca nepovjerenja među političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda.

- To je uzrokovalo zastoj u realizaciji ključnih reformi u zemlji, rekao je Čović i dodao da demografska nadmoć jednog naroda, u ovom slučaju Bošnjaka, ne može umanjiti načelo ravnopravnosti konstitutivnih naroda o kojoj su se svi složili da bi se postigao mir.

Ističe da se paritet među tri konstitutivna naroda mora reflektovati u svim institucijama BiH.

- Potrebno je obezbijediti ravnopravnost i paritet među tri naroda u skladu sa Ustavom BiH - rekao je Čović.
Naglasio je da je neprihvatljivo da se svi stanovnici BiH, bez obzira na nacionalno izjašnjavanje ne mogu kandidovati na političke funkcije, ali isto tako da Hrvati, iako konstitutivni narod, u veliko dijelu građani EU ne osjećaju sigurno.

- Politička prava Hrvata u BiH nisu ni priznata ni jednaka sa političkim pravima druga dva naorda. Naglašavam to kako se osnovna politička i građanska prava, kao i neotuđivo prava na izbor legitimnih političkih predstavnika, grubo krše zbog želje za dominacijom Bošnjaka kao predstavnika demografski brojnijeg konstitutivnog naroda - upozorio je Čović.
 
(RTRS)