TEGELTIJA: POREMEĆAJI U SNABDIJEVANjU ĆE SE NASTAVITI, NE OČEKUJU SE NESTAŠICE :: Semberija INFO ::

 

TEGELTIJA: POREMEĆAJI U SNABDIJEVANjU ĆE SE NASTAVITI, NE OČEKUJU SE NESTAŠICE


- Poremećaji u snabdijevanju energenatima i određenim proizvodima će se nastaviti, ali se ne očekuju nestašice ni energenata ni životnih namirnica, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH nakon sastanka s entitetskim premijerima i Stašom Košarcem, ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose.

"Pokušaćemo djelovati kroz marže i intervencijama iz zaliha koje se nalaze u vlasništvu entiteta, subvencijama određenih proizvoda uključujući i energente za najugroženije porodice", rekao je Tegeltija.

Naglasio je da je govora bilo i o Trgovskoj gori, odnosno izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada, te da je o tome bilo govora s Hrvatskom, koja i dalje, kako kaže, ne odustaje od ovog projekta.

Tegeltija je rekao da će biti zabranjen izvoz oblovine zbog nedostatka ovih sirovina za domaće proizvođače, kao i da će do kraja godine biti odobren bescarinski uvoz mineralnog đubriva kao podrška za proljetnu sjetvu.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da je RS kandidovala pitanje zabrana izvoza oblovina zbog poremećaja lanaca snabdijevanja s obzirom na to da je, kako kaže, Ukrajina bila jedan od glavnih snabdjevača hrastovinom.

On je dodao da je RS insistirala i na pitanju đubriva te da je dobio uvjeravanja da će Savjet ministara sljedeće sedmice donijeti odluku, a đubrivo će tražiti i od Turske.

Kako je rekao, najvažnije je da dvije vlade i Savjet ministara učine sve da kontrolišu tokove snabdijevanja BiH, prije svega životnim namirnicama i energentima.

Dodao je da su ovom trenutku BiH nije ugrožena, ali da niko ne može prognozirati šta će biti u budućnosti, ali da će mjere biti zajedničke.

Što se tiče Trgovske gore, rekao je da to nije samo pitanje RS, te da bi bilo kakav uticaj na rijeke Sanu i Unu bio uticaj na Balkan, a ne samo na RS. Naglasio je da će od EU tražiti da utiče na Hrvatsku da odustane od tog projekta.

"Žao mi je što se nismo prije sastali, a znate da smo prije iz RS imali dopis o zajedničkoj sjednici vlada. Mi smo operativni ljudi i moramo zajedno da rješavamo pitanja i zato smo uputili taj poziv", rekao je Tegeltija.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da i pandemija i ukrajinska kriza imaju sličan efekat što se tiče cijena i poremećaja lanaca snabdijevanja.

Novalić je rekao da su oni takođe za sastanke, ali u državnim institucijama, kao što je to sada slučaj.

Rekao je da je ministra Košarca i ostale obavijestio o onom što FBiH ima namjeru da radi, a da trenutno sprovode mjere koje se tiču pandemije, odnosno ograničenje marži u saradnji s RS, što je, kako je istakao, dalo rezultat.
Sve mjere iz pandemije, kako je istakao, ostaju i dalje kako bi građani bili zaštićeni od enormnih poskupljenja.
Rekao je da su ukrajiska dešavanja ostavila negativne posljedice, ali da nema mjesta za paniku jer ima dovoljno za snabdijevanje stanovništva, što se tiče energetike i prehrane.

"Samo mi sami sebi možemo naškoditi jer imamo sigurnu dobavu ugovorenih količina. Ako neka porodica kupi tonu brašna, a prosječna porodica godišnje troši 200 kg, onda može doći do nestašica", rekao je on i dodao da apeluje na građane da ne stvaraju velike zalihe.
 
(Nezavisne)