PORED UKRAJINE, STATUS KANDIDATA ZA EU DATI I BIH :: Semberija INFO ::

 

PORED UKRAJINE, STATUS KANDIDATA ZA EU DATI I BIH


Foto
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra da Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, ali i BiH i samoproglašenom Kosovu.

"Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji. Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo", saopšteno je iz kancelarije predsjednika Hrvatske.
 
Međutim, Milanović je iznio i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprečavanja širenja krize na Zapadni Balkan i da se izbjegne svako ugrožavanje njenog susjedstva.
 
"Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarirale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije", navodi se u saopštenju.
 
Iz tog razloga Milanović je predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za BiH i samoproglašeno Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje već imaju status kandidata.
 
Također, kako ističe Milanović, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom.
"Što se tiče Srbije, u ovom, za europski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke", naveo je Milanović. 

(Nezavisne)