KOSOVSKA MITROVICA: U JUŽNOM DIJELU GRADA UNIŠTENI SRPSKI SPOMENICI :: Semberija INFO ::

 

KOSOVSKA MITROVICA: U JUŽNOM DIJELU GRADA UNIŠTENI SRPSKI SPOMENICI


Više od 80 srpskih spomenika u južnom dijelu Kosovske Mitrovice je uništeno, izjavili su građani koji su danas, na zadušnice, otišli da obiđu grobna mjesta svojih najmilijih.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica zajedno sa Crkvenom opštinom organizovao je jutros prevoz za sve građane koji su željeli na zimske zadušnice da obiđu groblje u južnoj Kosovskoj Mitrovici.

Građani koji su obišli grobna mjesta svojih najmilijih, ističu da su razočarani, jer je više od 80 odsto spomenika potpuno ili delimično uništeno.

- Dolazim sa vrlo teškim emocijama, čim sam ušao na kapiju ovog groblja noge su mi se odsjekle. Mi smo starosjedeoci. Moja porodica Milić je stolarska porodica koja je poznata više od 150 godina u ovom gradu. Ovdje su mi sahranjeni i djed i baba, stric, strina, otac i brat i ja sa teškom mukom i tugom dolazim ovdje. Mi prolazimo pored albanskog groblja i sve je očišćeno i sređeno i ništa ne diramo, nama mrtvi nisu krivi - rekao je jedan od građana koji su danas obišli groblje.

Svi se slažu da ovo najbolje pokazuje odnos Albanaca prema mrtvim Srbima.

- Sve je polomljeno i srušeno, ovo je varvarizam, tuga jedna. Mi ovo nikada nismo radili, ovo je dokaz njihove kulture. Pokušaju da zatru svaki trag da smo ikada ovde živjeli - rekao je stariji Mitrovčanin.

Srbi iz sjeverne Kosovske Mitrovice od kraja rata svoje preminule sahranjuju na groblju u Rudaru, dok u južnoj Kosovskoj Mitrovici groblje obilaze samo kada su zadušnice ili kada im je obezbijeđen prevoz i pratnja policije.

Za razliku od pravoslavnog groblja u južnom dijelu grada, muslimansko groblje koje se nalazi na izlazu iz sjeverne Kosovske Mitrovice je u potpunosti očuvano.