SREMSKA RAČA: SPRIJEČENO KRIJUMČARENjE DIJELOVA ZA SPECIJALNU VERZIJU “PORŠEA” :: Semberija INFO ::

 

SREMSKA RAČA: SPRIJEČENO KRIJUMČARENjE DIJELOVA ZA SPECIJALNU VERZIJU “PORŠEA”


Foto: Ilustracija
Carinici su na prelazu Sremska Rača spriječili pokušaj krijumčarenja 40 dijelova karoserije za specijalnu verziju “poršea panamera 971” proizvođača “'Mansori”, skrivenih u tovaru prijavljene robe.

Slučaj je otkriven 24. februara kada je na izlaznu stranu prelaza pristigao kamion kojim je upravljao 21-godišnji državljanin BiH.
 
Mladi vozač, kome je ovo bila prva vožnja za prevozničku firmu iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju Uprave carina.
 
Pregledom dokumentacije vidjelo se da kamion prevozi više vrsta regularno prijavljene robe (kožne đonove, komponente za pekarsku industriju, mašinu za obradu podataka…), ali su prilikom pregleda tovarnog prostora primjećene i nove automobilske gume sa felnama poznatih obilježja kojih nije bilo u dokumentaciji.
 
Zbog toga je, dodaje se, kamion sproveden do carinske ispostave Sremska Mitrovica radi detaljne kontrole gdje je potvrđeno da se u kartonskim i drvenim kutijama u tovaru nalazi mnoštvo neprijavljene robe za koju nije postajala nikakva prateća dokumentacija.


Kako se navodi, utvrđeno je da se u tovaru nalazi cijeli komplet novih guma i felni za “mercedes” G klase. Riječ je o gumama marke “Kontinental”, ali i felnama marke “Brabus” čija cijena po komadu, ukoliko je riječ o originalu, dostiže iznos od 12.000 evra, dok se cijena kopija kreće oko 5.000 evra po setu.
 
U tovaru se našlo i čak 40 dijelova karoserije za specijalnu verziju “poršea panamera 971”, i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi dijelovi.
 
Dijelove o kojima je riječ izrađuje poznata kuća “Mansori” koja za Porše radi na poboljšanju performansi vozila, pa su modeli sa takvim dijelovima znatno skuplji od standardnih, navodi se i dodaje da ugradnja takvih dijelova može višestruko da poveća vrijednost automobila zbog čega se pretpostavlja da je to bio motiv za krijumčarenje.
 
U tovaru je otkrivena i prednja maska za “mercedes GLE”, kao i nekoliko ksenonskih farova, sijalica i balasta za ksenonske sijalice za “golf 7 plus”.

U saopštenju se dodaje da je, pošto je riječ o stranom državljaninu, prekršajni postupak sproveden po hitnoj proceduri. Pravosnažnom presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici naloženo je da prekršilac plati novčanu kaznu, a propisana je i zaštitna mjera trajnog oduzimanja krijumčarene robe.

(Srpska Info)