BAJDEN NAJAVIO NOVE SANKCIJE: "PUTIN ŽELI CARSTVO PO SVAKU CIJENU" :: Semberija INFO ::

 

BAJDEN NAJAVIO NOVE SANKCIJE: "PUTIN ŽELI CARSTVO PO SVAKU CIJENU"


- Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD-a i saveznika. sedmicama upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli, rekao je predsjednik SAD Džozef Bajden na pres konferenciji.

"Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini", rekao je Bajden.

Istakao je za Putina da je on odabrao ovaj rat i da će snositi posljedice.

"Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne radi to sam, nego u suradnji s EU i mnogim partnerima širom svijeta. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničit ćemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i evrima", rekao je Bajden.

Posebno je istakao da se ruska berza danas srušila.

"Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog finansijskih sistema. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB. Zamrznut ćemo im trilione dolara u SAD", rekao je Bajden.

Bajden je takođe rekao da će Rusiji onemogućiti modernizaciju vojske.

"NATO je jutros aktivirao svoj plan obrane, a ja sam odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije", rekao je Biden.

"Udarili smo na njihovu industriju visoke tehnologije i onemogućićemo im modernizaciju vojske. Preduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra se odvija samit NATO-a, na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojne opreme u vrijednosti od 650 miliona dolara", dodao je Bajden.

Bajden je posebno istakao da se američka vojska neće boriti u Ukrajini.

"Ponavljam , američka vojska se neće boriti u Ukrajini, ali ćemo braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam , za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice", rekao je Bajden.

Dodao je da ova agresija ne može proći bez odgovora.

"Amerika se protivi nasilnicima, Amerika se bori za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i za sve hakerske napade, spremni smo odgovoriti na njih", rekao je.

Predsjednik SAD rekao je da je razgovarao sa Zelenskim i da će mu dati svaku potrebnu podršku.

"Sinoć sam razgovarao sa Zelenskim i rekao mu da je SAD uz njega i da će mu dati svaku potrebnu podršku. Ukrajina je nezavisna zadnjih 30 godina i pokazali su da neće tolerisati nikoga tko im pokušava oteti zemlju. Ovo je opasan trenutak za cijelu Evropu. Sad je sasvim jasno što zanima Putina i njegove kriminalce, on želi carstvo po svaku cijenu, promjenom granica silom i pokretanjem rata bez razloga", rekao je Bajden.

Bajden je istakao da će Putinova agresija skupo koštati Rusiju.

"Budite sigurni u to. Kad se istorija bude pisala, ostaće zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak svijeta jačim. Putin neće ugasiti demokratiju i slobodu. Sloboda će pobijediti", zaključio je Bajden.