KLIMATSKE PROMJENE: LONDON ĆE BITI POTOPLjEN :: Semberija INFO ::

 

KLIMATSKE PROMJENE: LONDON ĆE BITI POTOPLjEN


Foto
London - Postoji značajan rizik od utapanja Londona jer se povećava opasnost od velikih poplava u gradu zbog klimatskih promjena.

Prema izvještaju radne grupe Londonskog savjeta objavljenom ovog mjeseca, opasnost je posebno ozbiljna jer ne postoji opšti plan ili ovlašćenja za rješavanje sve veće opasnosti od poplava u gradu.

Kako poplave postaju sve učestalije kako globalno zagrijevanje postaje sve više, sada postoji realan rizik da bi London mogao da primiti daleko veća razaranja uslijed poplava površinskih voda.

Radna grupa je ranije predstavila svoj izveštaj Londonskim savjetima, međustranačkoj grupi koja predstavlja 32 opštine glavnog grada.

Pokazalo se da su najgore posljedice poplava primjećene na sjeveru i istoku grada, dodajući da nije jasno “da li stanovnici rizičnih područja razumiju nivo rizika sa kojim se sada suočavaju i kako da reaguju”.

Ovu tačku je istakao Bob Vord, zamjenik predsjednika Londonskog partnerstva za klimatske promjene.
“Sada postoji stvarna opasnost od utapanja ljudi, posebno u podrumskim stanovima ako se velika poplava dogodi usred noći”, rekao je on.

“Problem je posebno zabrinjavajući jer nemamo pojma koliko ljudi živi u podrumima u Londonu”, dodao je on, prenosi Gardijan.

Izveštaj takođe upozorava da “London ima sve veću površinu nepropusne površine i da se još uvek u suštini oslanja na viktorijanski sistem odvodnje koji nije dizajniran da se nosi sa sadašnjom i predviđenom budućom populacijom grada”.

U njemu je istaknuta činjenica da u Londonu ne postoji jedinstvena organizacija zadužena za borbu protiv poplava površinskih voda i da nema sredstava za upravljanje rizikom i nedostatak razumjevanja rizika koje predstavljaju poplave površinskih voda.

Opasnost sa kojom se grad suočava je naglašena dok naučnici Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) pripremaju konačan nacrt izvještaja koji opisuje kako nacije moraju da se prilagode kako bi izbjegle najgore posljedice promjena u učestalosti oluja i vremenskim obrascima do kojih će doći u narednim godinama.

Vlada je prošlog mjeseca objavila svoju treću petogodišnju procjenu rizika sa kojima se Britanija suočava zbog promjene klime i naslikala budućnost drastičnih poremećaja i skupih uticaja. Pokazalo se da će klimatska kriza vjerovatno izbrisati najmanje 1% godišnje ekonomije Velike Britanije do 2045. ako se dozvoli da globalne temperature porastu za 2C (3,6F).

Poremećaj proizvodnje hrane i infrastrukture će vjerovatno koštati više od milijardu funti godišnje, upozorava se u izveštaju. Sve u svemu, procjenjeno je da će najmanje osam oblasti rizika koštati više od milijardu funti godišnje do 2050.

Grupe za zaštitu životne sredine reagovale su na vladin izveštaj upozorenjem da pokazuje da ministri moraju da preduzmu hitnije mjere kako bi odbranili zemlju od efekata klimatskih promena, prenosi B92.

“Ovaj izveštaj jasno pokazuje da će čak i skromna povećanja globalne temperature imati dubok uticaj na svaki aspekt naših života”, rekao je Dag Par, direktor organizacije za životnu sredinu Grinpis.

“Adaptacija više ne može biti naknadna misao. Djelovanje na klimatskim promjenama svih vrsta treba da bude u središtu vladine politike i programa.”

(Glas Srpske)