GRLIĆ RADMAN: JUGOSLAVIJU DOKRAJČIO KONCEPT GRAĐANSKE DRŽAVE KAKAV SE ZAGOVARA ZA BIH :: Semberija INFO ::

 

GRLIĆ RADMAN: JUGOSLAVIJU DOKRAJČIO KONCEPT GRAĐANSKE DRŽAVE KAKAV SE ZAGOVARA ZA BIH


 - Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države kakav se zagovara za BiH, rekao je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar, koji boravi u Minhenu na bezbjednosnoj konferenciji, komentarisao je na taj način nedavnu inicijativu tri bivša člana posljednjeg saziva Predsjedništva SFRJ - Stjepana Mesića, Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog, koji za BiH predlažu napuštanje Dejtonskog sporazuma i etnonacionalnog koncepta vlasti.

-Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje - rekao je hrvatski ministar, prenosi Hina.

Grlić Radman tvrdi da je upravo takav građanski koncept, koji je, kako navodi, stizao iz Beograda i koštao bivšu državu, „a posljedica je bila velikosrpska agresija“.

-Slobodan Milošević hteo je da stvori jednu unitarističku, centralizovanu državu kojom bi se upravljalo iz Beograda. Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa, koji zagovaraju Mesić, Bogićević i Tupurkovski, a koji bi imao „užasne posljedice“ po BiH - smatra hrvatski zvaničnik.

Grlić Radman ocijenio je da su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uvjeravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se, kako navodi, promijenilo s dolaskom sadašnje vlasti.

-Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada, mi sad imamo situaciju koju imamo - kazao je hrvatski ministar i dodao da je službeni Zagreb ipak „međunarodnim partnerima uspeo da predoči da perspektiva BiH zavisi od duha i slova Dejtonskog sporazuma“.

Grlić Radman je na minhenskom skupu danas učestvovao s estonskom premijerkom Kajom Kallas i rumunskim ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aureskuom na raspravi GLOBSEC foruma, na kojoj se raspravljalo o situaciji na istoku Evrope, zapadnom Balkanu i Inicijativi triju mora.
 
(Tanjug)