VLADA RS DAJE DODATNIH 10 MILIONA KM POLjOPRIVREDNICIMA :: Semberija INFO ::

 

VLADA RS DAJE DODATNIH 10 MILIONA KM POLjOPRIVREDNICIMA


- Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprovrede Republike Srpske Boris Pašalić potvrdio je da je Vlada Srpske na današnjoj sjednici odobrila još deset miliona maraka za poljoprivrednike iz Kompenzacionog fonda.

​On je rekao da su uz ovo, u okviru razmatranja informacije o poljoprivrednoj proizvodnji, na današnjoj sjednici Vlade Srpske donesene i određene mjere koje će biti razrađene posebnim pravilnicima.

Pašalić je naveo da je od tih dodatnih sredstava 1,5 miliona KM namijenjeno za proizvodnju merkantilne pšenice i to tako što će poljoprivrednim proizvođačima biti obezbijeđeno dodatnih 100 KM po hektaru.

Dodao je da uz redovne mjere obezbjeđuju 300 KM po hektaru svim proizvođačima koji su registrovani i koji proizvode pšenicu.

-Sada dodajemo ovih 100 KM, tako da će ukupan iznos biti 400 KM o hektaru. Sa ovom intervencijom cijena proizvodnje pšenice je rentabilna i pored visoke cijene mineralnih đubriva - rekao je Pašalić.
Napominje da ovu mjeru koristi više od 2.200 poljoprivrednika.

On je naveo da je druga mjera vezana za regresiranje sjemena kukuruza, odnosno da će svim registrovanim proizvođačima koji kupe na tržištu sjeme kukuruza biće vraćeno na račun 20 odsto. Za to će biti izdvojeno 2,2 miliona KM.

Treća mjera, prema njegovim riječima, tiče se proizvođača povrća, za šta je obezbijeđeno dodatnih 1,8 miliona KM kako bi svi povrtarski proizvodi koji budu otkupljeni u ovoj godini bili sufinansirani za 10 feninga po kilogramu.

Time je, kaže, na neki način i uvažen zahtjev povrtara sa kojima će se ta mjera razraditi narednih dana.

Pašalić je rekao da je, u okviru podrške voćarske proizvodnje, namijenjeno dodatnih milion KM i da će se razgovarati sa voćarima o tome da li će ta mjera biti realizovana kroz nabavku sadnog materijala ili kroz podršku po kilogramu.

- Obezbijeđeno je i dodatnih milion za mljekare koji će biti namijenjen za nabavku junica. Sve to radićemo u saradnji sa mljekarama, proizvođačima i lokalnim zajednicama - rekao je Pašalić i dodao da je podrška obezbijeđena i za uzgajivače svinja.

Pašalić je pojasnio da će se ova mjera realizovati tako što su, pored ovih milion KM iz Kompenzacionog fonda, voljne da učestvuju i domaće mljekare, proizvođači i neke lokalne zajednice.

-Pored ovih milion KM imamo i planirano 800.000 KM. Ta sredstva kada se udruže sa sredstvima samih farmera i dvije mljekare, čine ukupan iznos oko 4,7 miliona KM i to je dovoljno za nabavku oko 1.100 junica - naveo je Pašalić.
On je rekao da je predviđeno i 2,5 miliona KM za otkup i preradu svinjskog mesa s ciljem da se podrže proizvođači svinja.

Pašalić kaže da se  situacija sa poskupljenjem đubriva ne dešava  prvi put već da je slično bilo i 2008. godine tako da će uprkos velikim izdacima sjetva sigurno biti obavljena.
Naglasio je da uz mjere Vlade proizvodnja može biti rentabilna.

Regresirani dizel

Boris Pašalić je naveo da je obezbijeđeno i 5,7 miliona KM iz redovnih sredstava za regresirani dizel koji će negdje od 10. marta proizvođači moći preuzimati, a cijena je umanjena za 50 feninga po litru.

-Takođe smo predvidjeli umanjenje zakupnine koncesione naknade. Više od 600 korisnika koristi zemljište kroz zakup ili koncesiju i tu je angažovano oko 20.000 hektara, a jedna od mjera Vlade biće i smanjenje naknada za 50 odsto - rekao je Pašalić.

On je rekao da je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH upućena inicijativa za ukidanje pet odsto carine na mineralna đubriva iz trećih zemalja.

Marinković: Velika pomoć

- Dodatnih 10 miliona KM biće velika pomoć ukoliko sredstva budu pravilno raspoređena - rekao je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković.

On istakao da je Vlada Republike Srpske današnjom odlukom izašla u susret i odobrila poljoprivrednicima dodatna sredstva za pomoć proljećnoj prihrani ozimih usjeva i pripremi sjetve u optimalnim rokovima, imajući u vidu činjenicu da su proizvođači u velikim problemima usljed energetske krize i nedostatka đubriva.

-U ovom momentu najvažnije je izvršiti prihranu ozimih kultura i blagovremeno obaviti sjetvu. Svi sektori poljoprivredne proizvodnje su u gotovo podjednako teškoj situaciji - rekao je Marinković.

On je ukazao da osnovni uzrok svih problema poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske leži u činjenici da Savjet ministara još nije uveo zaštitne mjere za poljoprivredne proizvode.

-Ovo će samo doprinijeti daljem urušavanju poljoprivredne proizvodnje - naglasio je Marinković.
 
(Glas Srpske)