“U REDU JE DA TRGOVCI IMAJU SLOBODNU NEDJELjU, ALI U CVJEĆARSKOJ BRANŠI JE TO PROBLEM” :: Semberija INFO ::

 

“U REDU JE DA TRGOVCI IMAJU SLOBODNU NEDJELjU, ALI U CVJEĆARSKOJ BRANŠI JE TO PROBLEM”


Foto: Ilustracija
Talas poskupljenja u Republici Srpskoj nije zaobišao ni cvjećare u kojima ističu da je kupaca sve manje, jer su nabavne cijene ruža, gerbera i drugih ukrasnih biljaka premašile one po kojima su ih donedavno prodavali.
 
Sagovornici ističu da je cijena cvijeća, koje mahom stiže iz Holandije, odletjela u nebo, a glavni uzrok je nestašica i poskupljenje gasa, a onda i rast cijena prevoza.
 
U bijeljinskoj cvjećari “Čarolija” ističu da je sav repromaterijal neophodan za cvjećarstvo poskupio između 70 i 100 odsto.
 
- Ruže trenutno prodajemo po cijeni od 4,5 marke. Godinama je ta cijena iznosila tri marke, a sada je nabavna cijena viša od te po kojoj smo prodavali nekada - rekli su u “Čaroliji”. Dodaju da više prodaju suze i vijence za sahrane nego aranžmane za slavlja.
 
Ruže ne cvjetaju ni u dobojskim cvjećarama u kojima kažu da su nabavne cijene skočile duplo.
 
- Nabavna cijena ruže je oko tri marke, a prodajemo za pet maraka. Kupaca gotovo i da nema. Vidjećemo da li će se išta promijeniti za predstojeće praznike - rekli su u salonu cvijeća “Bajka”.
 
Da je kupaca sve manje potvrđuju i u dobojskoj cvjećari “Orhideja” gdje nade za veći promet polažu u Dan zaljubljenih i Dan žena.
 
- Od početka pandemije cijene su rasle. Svaki put nabavljamo manje količine, a cijene su više - rekli su u ovoj cvjećari.
 
Ništa bolja situacija nije ni u najvećem gradu Srpske, a u pojedinim banjalučkim cvjećarama kažu da se desilo nezamislivo, odnosno da je gerber skuplji od ruže. Poskupljenje je, ističu, bilo neminovno kada se uzme u obzir da je poskupio sav repromaterijal kao i prevoz.
 
U cvjećari “Paloma grand” ističu da je za jednu ružu kupac nekada trebalo da izdvoji tri, a sada četiri marke.
 
- Cijene uvijek skoče pred praznike, ali ove godine sve je poskupjelo ne samo kod nas, nego i u svijetu, tako da će vjerovatno ove cijene ostati i poslije praznika - rekli su u ovoj banjalučkoj cvjećari.
 
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH lani je u BiH uvezeno 17,5 miliona kilograma raznog cvijeća, lišća, grana i ostalih ukrasnih dijelova biljaka u vrijednosti većoj od 23 miliona maraka. Godinu ranije BiH je uvezla te proizvode u vrijednosti skoro 19 miliona maraka. Podaci UIO pokazuju da je plasman cvijeća, lukovica i drugih biljaka višestruko manji u odnosu na uvoz. BiH je lani izvezla te proizvode vrijedne skoro šest miliona maraka, što je za milion i po manje nego godinu ranije.
 
NERADNA NEDJELjA

Cvjećarima naruku ne ide i to što je u pojedinim lokalnim zajednicama nedjelja neradna.
 
- Obim posla se dosta smanjio, a na sve to kod nas u Bijeljini je nedjelja neradna. U redu je da trgovci imaju slobodnu nedjelju, ali konkretno cvjećarskoj branši je to problem, jer inače posla najviše bude vikendom, što zbog slavlja, što zbog zadušnica - rekli su u cvjećari “Čarolija”.

(Glas Srpske)