BEZ VAUČERA TEŠKO NA ODMOR I U SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

BEZ VAUČERA TEŠKO NA ODMOR I U SRPSKOJ


- Povratak turističkih vaučera s veliki nestrpljenjem čekaju građani, zaposleni u agencijama i hotelijeri, jer talas poskupljenja nikoga ne zaobilazi pa su odmori i putovanja neizvjesni, s obzirom na to da ih je kriza gurnula na dno liste prioriteta.

Sagovornici “Glasa Srpske” smatraju da je taj projekat u vrijeme pandemije virusa korona spasio domaći turizam od potpunog sloma te očekuju da će ovaj projekat uskoro ponovo zaživjeti.

Potpredsjednik Skupštine Udruženja turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS Zoran Preradović rekao je da su turistički vaučeri bili najbolji potez nadležnih u jeku pandemije.

- Dobro bi bilo da ponovo budu uvedeni, ne samo za ovu godinu, nego da to bude stalna praksa, jer u tom slučaju korist imaju i hotelijeri, turističke agencije i građani. Vaučeri bi bukvalno zaposlili kompletnu turističku industriju - rekao je Preradović, koji je i direktor banjalučke turističke agencije “Unis turs”.

Osvrćući se na poskupljenje robe i usluga, Preradović ističe da je rast cijena neminovan i u ovom sektoru.

- Poskupljenjem goriva i hrane porašće i cijene smještaja sigurno za deset do 20 odsto, posebno ako pričamo o Crnoj Gori i Hrvatskoj. Kada je riječ o domaćim destinacijama, banje su za sada zadržale prošlogodišnje cijene, dok su zimovanja već poskupjela i do dvadesetak procenata - rekao je Preradović.

Naglasio je da svakog dana očekuju da vaučeri ponovo budu dostupni da bi se i agencije i hotelijeri prilagodili tome i dodao da se stanovnici Srpske već raspituju i rezervišu odmore na domaćim destinacijama.

Izvršni direktor za operacije i marketing u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” u Tesliću Aleksandar Radošević podsjetio je da je u ovom banjskom centru iskorišćeno više od 13.000 vaučera.

- Sve namirnice poskupljuju svakodnevno, a mi to ne možemo da prelijemo na proporcionalno povećanje cijena smještaja, što smanjuje mogućnost pozitivnog poslovanja. I najmanji rast cijena drastično bi smanjio potražnju, tako da smatram da će vaučeri i onima koji nisu platežno sposobni i imaju manje kućne budžete omogućiti da sebi priušte putovanje i odmor na nekoj od destinacija u Srpskoj - rekao je Radošević izrazivši nadu da će vaučeri što prije biti ponovo dostupni.

On je istakao da se dio gostiju iz Hrvatske i Slovenije vratio u “Vrućicu”, ali da to i dalje nije na nivou predpandemijskih godina.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić rekao je da su vaučeri odličan projekat i da bi trebalo njime obuhvatiti što veći broj destinacija u Srpskoj i ugostiteljskih objekata.

- Poskupljenja osnovnih životnih namirnica izbijaju i zadnji fening iz džepa građana, tako da mnogi o bilo kakvom odmoru bez vaučera mogu samo da sanjaju - rekao je Vasilić.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS naveli su da trenutno sprovode pripremne aktivnosti neophodne za pokretanje i nesmetanu realizaciju projekta turističkih vaučera.

- To podrazumijeva pripremu i donošenje pravnog okvira te definisanje tehničkog okvira za implementaciju projekta. Kada sve bude završeno, javnost i građani biće obaviješteni o rokovima i načinima korišćenja vaučera - naveli su u resornom ministarstvu.

Destinacije

Od 15. juna 2020. do kraja juna prošle godine u Srpskoj je izdato 46.948 vaučera vrijednosti po 100 maraka. U projekat je bilo uključeno 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija. Stanovnici su vaučere najviše koristili u banjskim centrima te na Jahorini, u Hercegovini i Višegradu.

(Glas Srpske)