VLADA SRBIJE OGRANIČILA CIJENU NAFTNIH DERIVATA, EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI PO LITRI :: Semberija INFO ::

 

VLADA SRBIJE OGRANIČILA CIJENU NAFTNIH DERIVATA, EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI PO LITRI


Vlada Srbije usvojilia je Uredbu o ograničenju visine cijena naftnih derivata kako bi se spriječio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva, s obzirom na to da je u prethodnom periodu zabilježen rast cijena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cijena svih drugih roba i usluga, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cijena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinar (2.98 KM), odnosno 171 (2.84 KM) dinar po litru.

Prosječna maloprodajna cijena benzina i dizela je na pumpama u Srbiji ovih dana veća za više od 30 dinara (0.50 KM) nego prije godinu dana, odnosno skuplji su za oko 22 odsto, dok je referentna nafta Brent u istom periodu poskupila za čak 54 odsto.

Litar benzina BMB 95 ovih dana košta oko 171 dinar (2.84 KM), a evrodizela nešto više od 180 dinara (2.99 KM). Obje vrste goriva su samo od početka ove godine skuplje za više od pet odsto, a stručnjaci smatraju da će se trend povećanja cijena nastaviti. I autogas je za 32 dinara (0.5 KM) skuplji u odnosu na isti period prošle godine i košta 93,64 dinara (1.55 KM), ali je samo on zabilježio blagi pad cijene od oko dva odsto u odnosu na januar.

Da bi napunili prosječan rezervoar od 50 litara benzina, građani Srbije ovih dana moraju da izdvoje oko 1.500 dinara (oko 25 KM) više nego u istom periodu prošle godine. Oni koji voze automobile na benzin moraju da plate 73 evra, odnosno oko 8.500 dinara, a oni koji voze"dizelaše" oko 76,5 evra, odnosno oko 9.000 dinara. Za istu količinu goriva lani su vozači izdvajali oko 13 evra manje ukoliko imaju automobil u koji toče benzin, dok su oni koji toče dizel plaćali oko 14 evra manje, prenosi Euronews.rs.
 
(Nezavisne)