FOND PIO RS :: Semberija INFO ::

 

FOND PIO RS


Zastoj u pribavljanju podataka o stažu osiguranja iz bivše BiH
 
Obavještavamo sve osiguranike koji su nakon 18. januara ove godine podnijeli zahtjev za ostvarivanje prava na penziju, a prethodno nisu pribavili potvrdu staža osiguranja ostvarenog na teritoriji današnje Federacije BiH zaključno sa 30.04.1992. godine da Fond PIO Republike Srpske trenutno nije u mogućnosti takve zahtjeve rješavati pravovremeno.

Naime kolege iz Elektronskog računskog centra -ERC ZIPO Sarajavo su nas obavijestile da zbog kvara na informacionom sistemu nisu u mogućnosti obezbediti pristup podacima koji su nam potrebni za vođenje upravnog postupka prilikom rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju. 

ERC ZIPO čini maksimalne napore da otkloni ovaj veliki kvar koji traje već tri sedmice i krajnje je neizvjesno da li će biti i kada isti otklonjen.

Sa ovim problemom susreću se svi nosioci obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja čiji osiguranici su jedan dio svog staža ostvarili na području bivše BiH do 30.04.1992. godine i današnje Federacije BiH nakon tog perioda.
Ovo predstavlja veliki problem za Fond PIO Republike Srpske, jer najveći broj naših osiguranika koji trenutno ispunjava uslove i podnosi zahtjev za ostvarivanje prava imaju i dio staža osiguranja koji je ostvaren u bivšoj BiH.
O otklanjanju kvara i normalizaciji razmjene podataka sa Federalnim zavodom MIO/PIO, Fond PIO Republike Srpske će pravovremeno obavijestit