ČOVIĆ: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA ILI NEMA IZBORA :: Semberija INFO ::

 

ČOVIĆ: IZMJENE IZBORNOG ZAKONA ILI NEMA IZBORA


Foto
Ako se Izborni zakon ne promijeni, izbora u oktobru u BiH neće biti, kaže lider HDZ-a Dragan Čović. Daje šansu još jednom razgovoru sa Bošnjacima, u četvrtak, 10. februara, u Sarajevu.

Lider HDZ-a je istrajan - određene odredbe Izbornog zakona BiH, koje su stavljene van snage, moraju biti promijenjene.

- Jasno je da, ako te promjene nema, ne postoje ustavne i zakonske mogućnosti da se organizuju izbori. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nema nikakvih preduslova da se održe izbori ukoliko nema promjena Izbornog zakona BiH, slično kao što je bilo sa Mostarom - rekao je Čović.

Nakon neuspješnih pregovora Hrvata i Bošnjaka u Neumu, njegovi učesnici nastavljaju međusobna optuživanja.
Tako Izetbegović tvrdi da Čoviću odgovara da Željko Komšić ostane u Predsjedništvu. Za Čovića je to isto kao kada bi Izetbegović rekao da želi živjeti u Herceg Bosni.

Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije BiH, da kažem da trebamo čuvati Ustav BiH, a i Republika Srpska je dio Ustava BiH, da kažem da građanska država nije rješenje i otišao sam zbog hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Republika Srpska je, ma šta ko od nas mislio, realnost i činjenica, sa svojim institucijama u Dejtonu. Svi oni koji poštuju Ustav moraju poštovati Republiku Srpsku. Kako možete poštovati Ustav, a govoriti "ja sam protiv Republike Srpske". Da li je neka riječ od mojih 20 minuta izvučena iz konteksta i nekoga povrijedila, to je drugo pitanje - rekao je Čović.

Dok se priprema novi sastanak Hrvata i Bošnjaka u četvrtak, Čović kaže da se nakon tog dogovora, o izmjenama Izbornog zakona BiH ne može razgovarati bez predstavnika Republike Srpske, jer je njihova podrška potrebna u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(RTRS)