POMEN U DRAKULIĆU ZA 2.300 SVIREPO UBIJENIH SRBA: ZLOČIN PAMTIMO DA SE VIŠE NIKADA NE PONOVI :: Semberija INFO ::

 

POMEN U DRAKULIĆU ZA 2.300 SVIREPO UBIJENIH SRBA: ZLOČIN PAMTIMO DA SE VIŠE NIKADA NE PONOVI


Foto
BANjALUKA- Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 80 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Vijence su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministara rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Dodik je rekao da je važno da se ovaj zločin ne zaboravi, te da je on pokazao zločinačku narav ustaškog režima.
Dodik je najavio najavio snimanje dokumentarno - igranog filma koji će biti posvećen Srbima stradalim u ovom zločinu.



Miroslav Vukelić iz Banjaluke, čija je porodica stradala u ovom zločinu, opisao je sjećanje svog oca koji je rekao da su Srbi ubijani maljevima, bez ijednog metka.

-Važno je da mladi ne zaborave šta se ovdje desilo ne da se svete, već da se ta tragedija sačuva od zaborava -  rekao je on.

Na obilježavanju ovog zločina okupio se veliki broj mjestštana i građana Banjaluke.
-Sjećati se moramo svaki dan jer narod koji se ne sjeća svoje prošlosti, ima upitnu budućnost - poručio je istoričar Zoran Pejašinović.

Mirna Savić Banjac, predstavnica gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, rekla da se zločin ne smije zaboraviti, te da nijedna izgovorena riječ bilo kog predstavnika institucija nije dovoljna da se opiše težina zločina.

Položen je i vijenac u ime generalnog konzula Srbije u Banjaluci, dok su cvijeće položile delegacije Vlade Republike Srpske u kojoj su bili ministar Milunović i ministar pravde Anton Kasipović, Narodne skupštine Srpske, delegacija srpskih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cvijeće su položili i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina „7. februar 1942. godina Banjaluka“, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, grada Banjaluka.

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić.



Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

(Agencije)