NOVI ZAKON GASI AIRSOFT: ZBOG REPLIKA ORUŽJA OSTALI BEZ HILjADU MARAKA :: Semberija INFO ::

 

NOVI ZAKON GASI AIRSOFT: ZBOG REPLIKA ORUŽJA OSTALI BEZ HILjADU MARAKA


Novi Zakon o oružju i municiji USK, koji je stupio na snagu prije nekoliko mjeseci, u potpunosti bi mogao ugasiti airsoft sport, koji je sve popularniji u ovome kantonu, kažu ovdašnji zaljubljenici u taj sport.

U prilog navode intervenciju pripadnika policije USK, koji su nedavno, tokom druženja airsoftera u Velikoj Kladuši, napisali više prekršajnih naloga u iznosu od hiljadu maraka za nekoliko učesnika.

Inače, radi se o sportu koji je u stvari simulacija vojnih aktivnosti, a u njemu se koriste replike naoružanja koje izbacuju tvrde kuglice od plastike.

"Tačno je da je Policijska stanica Velika Kladuša postupala u skladu sa zakonom te procesuirala veći broj lica koja su posjedovala replike dugog naoružanja.

Građani koji dobiju prekršajne naloge mogu platiti novčanu kaznu ili pravdu potražiti na sudu, što je jedna od mogućnosti", kaže Adnan Beganović, portparol policije USK. Prema njegovim riječima, vlasnici lažnog oružja koje se koristi tokom ovog sporta moraju takvo naoružanje prijaviti policiji, a ukoliko to ne urade, podliježu zakonskim sankcijama.

Fuad Duraković, predsjednik Airsoft kluba "Otpisani" iz Bužima, ističe kako su zakonske odredbe koje regulišu ovu oblast u USK nelogične, te da ne postoje niti u jednom drugom kantonu u Federaciji BiH.

"Samo se u ovome kantonu replike koje koriste airsofteri tretiraju kao oružje C kategorije koje je potrebno prijaviti policiji. Osnovali smo klub i željeli da sve bude legalno, ovo je zabava i sport koji okuplja mlade i odvlači ih od poroka današnjeg društva, ali čini se da je nepoželjan u Unsko-sanskom kantonu. Mislim da je ovo kraj airsofta na ovim prostorima", kazao je Duraković.

Inače, pomenuti  Zakon o oružju i municiji USK proizveo je brojne kontroverze u ovdašnjoj javnosti, iako predstavnici vlasti tvrde da je on usklađen s evropskim standardima.

Najviše primjedaba se odnosi na izuzetno stroge i visoke novčane kazne, a novim zakonskim propisima najviše su nezadovoljne lovačke organizacije u ovome kantonu. Iako je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ranije najavljivao kako će kroz promjene zakona doći do određenih izmjena i ublažavanja sankcija, to se još nije desilo.

(Nezavisne)