VLADA SRPSKE NASTAVLjA SA PROGRAMOM STAMBENOG ZBRINjAVANjA BORAČKIH KATEGORIJA :: Semberija INFO ::

 

VLADA SRPSKE NASTAVLjA SA PROGRAMOM STAMBENOG ZBRINjAVANjA BORAČKIH KATEGORIJA


Vlada nastavlja sa Programom stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, kojim je do sad stambeno zbrinuta 8.281 porodica.

Od lokalnih zajednica traži se da do 20. februara dostave konačne liste za stambeno zbrinjavanje
porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Komentarišući nedavno okupljanje grupe boraca ispred Narodne skupštine, ministar Duško Milunović kaže da oni ne predstavljaju nijednu organizaciju, i da je riječ o naručenom skupu i manipulaciji boračkom populacijom.

Da bi 8.281 porodica bila stambeno zbrinuta izdvojeno je više od 150 miliona maraka i taj program se nastavlja. Problem je u pojedinim lokalnim zajednicama, koje još nisu dostavile konačne liste.

Samo 11 opština ima potpunu dokumentaciju za stambeno zbrinjavanje, a 12 za nepovratna novčana sredstva boračkim kategorijama.

- Iako smo više puta apelovali na organe u lokalnim zajednicama, nismo dobili odgovor. Mi smo lokalne zajednice uputili kako da formiraju komisije za formiranje lista. Ukoliko do 20. februara one ne dostave podatke snosiće odgovornost za nezbrinjavanje - naveo je Milunović.

Milunović se osvrnuo i na nedavni skup grupe demobilisanih boraca ispred Narodne skupštine, rekavši da je riječ o manipulaciji sa ovom osjetljivom kategorijom, Kaže da je to naručen skup, i da ta grupa ne predstavlja ni jednu organizaciju boračkih kategorija.

- Došlo je do vidljive manipulacije boraca. Može svako da kaže ja sam borac i ja sam nezadovoljan, oni nisu legitimisani, a bili su prisutni i određena lica koja imaju krivične prijave. Bilo je vidljivo da je naručen skup i po tome kako su reagovali kada su se pojavili predstavnici vlasti, a kako opozicije - istakao je Milunović.
Da je skup boraca štetan za ukupnu političku snagu i jedinstvo Srpske i boračku populaciju, kažu u Udruženju "Veterani Republike Srpske".

- Svaki borac mora da se sa dignitetom odnosi prema institucijama, vođstvu, a posebno prema saborcima. Borci treba da budu jedinstveni, djeluju kroz institucije, a ne da dio njih iskazuje nezadovoljstvo na ulici - rekao je Darko Matijašević, Udruženje "Vetrani Republike Srpske".

Danas se oglasio i Branislav Vučić, jedan od učesnika tog skupa. Ističe da okupljanje nikako ne smije biti označeno kao opoziciono jer učešće u ratu ne smije biti zloupotrijebljeno u bilo čije svrhe, posebno ne u dnevno politička prepucavanja.

Izvinjava se poslaniku SNSD-a doktoru Vladi Đajiću, jer su mu pojedinci skandirali i zviždali, iako je on došao da razgovara sa učesnicima tog okupljanja.

- Izvinjavam se javno, u svoje ime dr Vladi Đajiću kao borcu VRS, ratnom doktoru od 1991.  do 1995. godine. Njegov doprinos i njegovo učešće u ratu je nemjerljivo, jer je spasio mnogo ranjenih boraca u toku rata. Stalno napominjem i stojim iza toga da nečija politička pripadnost, ne može i ne smije, umanjiti učešće i doprinos u ratu, bilo kojeg borca VRS, pa tako mislim i za njega - navodi Vučić.

Vučić očekuje i Đajićevo izvinjenje zbog, kako kaže, njegovih izjava u medijima o borcima VRS i da pozove poslanike za zakazivanje hitne, posebne sjednice o boračkim pravima.
 
(RTRS)