POLITIKA ZAKLjUČALA OPŠTINSKE KASE :: Semberija INFO ::

 

POLITIKA ZAKLjUČALA OPŠTINSKE KASE


- Bez budžeta za ovu godinu je još pet lokalnih zajednica i to Višegrad, Sokolac, Kupres, Novo Goražde i Čajniče, koje imaju rok da taj ključni finansijski dokument usvoje do kraja juna 2022. godine.

U Ministarstvu finansija RS potvrdili su da u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu lokalne zajednice koje nisu usvojile budžet za 2022. godinu do kraja 2021. godine imaju rok za usvajanje tog dokumenta do 30. juna ove godine.

U opštinama koje nisu usvojile budžet navode da su glavni razlozi za to neslaganje na relaciji načelnik i skupštinska većina.

U opštini Višegradu nadaju se da će ovaj problem biti riješen do isteka zakonskog roka.

- Krajem prošle godine uputili smo nacrt budžeta za ovu godinu Ministarstvu finansija RS i dobili preporuke. Isti dokument smo prije desetak dana proslijedili u skupštinsku proceduru, tako da očekujemo da će taj dokument u formi nacrta uskoro biti usvojen. Nakon toga nas očekuje prijedlog budžeta koji će ići u Vladu RS na saglasnost, a zatim i u skupštinu proceduru. Time bi trebalo da okončamo priču o budžetu za ovu godinu - naveo je načelnik Višegrada Mladen Đurević za “Glas” i dodao da je tek krajem prošle godine formirana nova skupštinska većina i time stvoreni uslovi za usvajanje ključnih dokumenata.

On je naglasio da su zbog neusvajanja budžeta stale sve investicije, kao i mnoga druga finansiranja u opštini kao što su stipendije i subvencije za poljoprivrednike.

- Sve tapka u mjestu jer nemamo usvojen budžet - naveo je Đurević.

Sa druge strane u opštini Sokolac ne nadaju se da će uskoro usvojiti ključni dokument.

- Mi smo dobili saglasnost Vlade RS na prijedlog budžeta, ali skupštinska većina, koju čini SNSD, Ujedinjena Srpska i DEMOS, bez ijednog amandmana neće da podrži taj dokument. Ne znamo šta će biti, jer se ovoj priči ne nazire kraj - tvrdi načelnik Sokoca Milovan Bjelica dodajući da su svi projekti stali i da imaju velike probleme u funkcionisanju opštine.

On je dodao da je pod znakom pitanja i isplata ličnih primanja opštinara za prva tri mjeseca ove godine.

Situacija je slična i u opštini Kupres u RS, a prvi čovjek te lokalne zajednice Gojko Šebez za naš list navodi da ne zna kada će ovaj dokument ugledati svjetlost dana.

- Budžet nema podršku skupštinske većine, koju predvodi SNSD. Sve je stalo. Za sada redovno isplaćujemo lična primanja i nadamo se da kada je riječ o tom pitanju neće biti nikakvih problema - naveo je Šebez.

U opštini Čajniče ističu da su krajem prošle godine Skupštini predložili usvajanje budžeta, ali je većina predložila veliki broj amandmana koji tada nisu mogli biti razmotreni.

- Dogovor je bio da u januaru pripremimo novi dokument sa tim amandmanima i da usvojimo budžet. Međutim još sjednica Skupštine nije zakazana. Nadamo se da će uskoro biti održana ta sjednica i da ćemo usvojiti budžet za ovu godinu - naveo je za “Glas” načelnik Odjeljenja za finansije opštine Čajniče Mladen Janjić.

U opštini Novo Goražde potvrdili su samo da budžet za ovu godinu još nije usvojen. Sa načelnicom opštine Milom Petković nismo uspjeli stupiti u kontakt i dobiti komentar šta je razlog svemu tome.

Prnjavor

Opština Prnjavor budžet za ovu godinu usvojila je u petak, nakon što je formirana nova skupštinska većina.

- Budžet za ovu godinu iznosi 27,8 miliona maraka, a za investicije je predviđeno sedam miliona. Otklonjeni su svi problemi i mi krećemo odmah u realizaciju predviđenih projekata - rekao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je podsjetio da budžet nije usvojen na vrijeme zbog opstrukcije SDS-a u ovoj lokalnoj zajednici.

(Glas Srpske)