AUSTRIJA UKIDA LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE :: Semberija INFO ::

 

AUSTRIJA UKIDA LOKDAUN ZA NEVAKCINISANE


- Austrija u ponedjeljak ukida lokdaun za nevakcinisane, najavio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

"Omikroj soj nam je donio promjenu paradigme u odnosu na delta soj. Nadležna komisija detaljno prati sve brojeve infekcije i popunjenosti kapaciteta u bolnicama. Situacija u bolnicama je stabilna", rekao je Nehamer na pres konferenciji.

Pošto je situacija stabilna vlada je odlučila da ukine lokdaun za nevakcinisane od ponedjeljka, rekao je Nehamer.
"Neprestano analiziramo sve mjere i njihovu svrsishodnost, uzimajući u obzir sve faktore. Situacija u bolnicama je stabilna, a infekcija se širi u skladu sa prognozama", objasnio je kancelar.

On je, međutim, ukazao da je važno da se situacija i dalje obazrivo prati, a Austrija se orijentiše prema zemljama koje su, po epidemiološkom stanju, tri nedjelje ispred nje.

"U Austriji se nalazimo na dobrom putu i možemo da ukinemo ovu najdrastičniju mjeru. Kada broj infekcija bude dalje rastao, u skladu sa prognozama, pratićemo posljedice po zdravstveni sistem i kritučnu infrastrukturu, i ako situacija bude stabilna moćićemo da ukinemo i dalje ograničenja sloboda", najavio je Nehamer.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da je 11. decembra situacija na intenzivnoj njezi bila takva da je 700 od 2.000 raspoloživih kreveta bilo popunjeno, zbog čega je uveden lokdaun za nevakcinisane.

Ta mjera, uvjeren je, donijela je do značajnog smanjenja popunjenosti intenzivne njege, na manje od 200 kreveta.

"Pošto smatramo da se lokdaun za nevakcinisane može opravdati samo preopterećenjem kapaciteta na intenzivnoj njezi, sada više nemamo potrebu za tom mjerom", objasnio je on.

Mikštajn je ukazao da i dalje ostaju na snazi druge mjere, kao što je "2G" pavilo u trgovini, gastronomiji, kulturi i sportu, a to znači da ove oblasti mogu koristiti samo vakcinisani i izliječeni.

Takođe, ostaje na snazi i aktuelni režim testiranja i obaveza nošenja maski svuda tamo gdje nije moguće držati distancu od dva metara.

Najavio je da će novom uredbom biti riješeni i neki problemi u vezi Zelenog pasoša.

"Znamo da se buster doza treba primiti najranije četvrtog mjeseca od prijema druge doze, a bilo je problema da su je neki primili prije trog roka, pa im se to nije vidjelo u sertifikatu", rekao je on.

Mikštajn je kazao da će od sada biti prihvatano da se buster primi poslije 90 dana od prijema druge doze vakcine.
Takođe, skraćuje se rok važenja Zelenog pasoša za lica koja su primila dvije doze, odnosno izliječeni sa jednom dozom na 180 dana, dok će sertifikati za one koji su primili tri doze vakcine, odnosno izliječeni sa dvije doze, važiti i dalje devet mjeseci.

Za ulazak u Austriju, kako je dodao, sertifikati će i dalje važiti devet mjeseci.

Mikštajn je kazao da prognoze ukazuju da će za 14 dana u Austriji biti dostignut vrhunac omikron talasa, i da će broj novozaraženih dalje rasti.

Dodaje da je obavezna vakcinacija, koja od idućeg mjeseca stupa na snagu, mjera za budućnost, kako bi stanovništvo bilo zaštićeno od novih sojeva.

"Analize su pokazale da buster doza čuva od teško oboljenja, a brojevi pokazuju da je mnogo više umrlih koji nisu vakcinisani, od vakcinisanih, kod kojih infekcija protiče blago", dodao je on.
 
(Tanjug)