GORIVO POSKUPJELO DRUGI PUT U OVOJ GODINI :: Semberija INFO ::

 

GORIVO POSKUPJELO DRUGI PUT U OVOJ GODINI


- Na pumpama u Srpskoj gorivo je poskupjelo drugi put ove godine, dok su ove sedmice cijene skočile za šest do osam feninga.

Kada se uzme u obzir veliki broj vozača, svaki fening je značajan za građane, jer se već uveliko bore sa poskupljenjima.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, za "Nezavisne novine" ističe da je poskupljenje na svim benzinskim pumpama u ovoj sedmici u prosjeku za pet do osam feninga na benzinu i dizelu.

"Ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini. Povećanje ulaznih tj. nabavnih cijena prema distributerima od strane rafinerija i dobavljača razlog su skoka maloprodajnih cijena. U ponedjeljak je cijena nafte brent na berzi bila 87 dolara po barelu, odnosno 760 dolara po toni, što je konstantan rast od početka godine, kada je barel bio 79 dolara", rekao je Trišić.

Dakle, kako ističe, ponovo nas očekuje nestabilan period, što se može primijetiti i u zemljama okruženja, gdje su cijene na benzinskim pumpama još prije 10 dana značajno porasle.

Milovan Bajić, direktor "Krajina petrola", za "Nezavisne" kaže da su ulazne cijene razlog poskupljenja.

"U ponedjeljak je gorivo poskupjelo za oko pet-šest feninga, a ovo je već drugo poskupljenje ove godine", rekao je Bajić.

Da su cijene benzina i dizela porasle potvrdili su i sa dvije banjalučke pumpe.

"Cijene su se promijenile u ponedjeljak uveče te je sada benzin 2,43 KM, dok je dizel 2,42 KM. Plin košta 1,49 KM", naveli su s ove banjalučke pumpe.   

Ista cijena benzina i dizela je i na drugoj pumpi, sa koje kažu da su poskupljenja u visini od skoro deset feninga.   
Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da će ovaj porast negativno uticati na potrošače.    

"Mislim da se tu ne vidi kraj poskupljenjima i svemu što se dešava zbog silnih poremećaja. Mi smo veliki uvoznici naftnih derivata i to uzima svoj danak, koji, nažalost, plaćaju potrošači", naglasila je Marićeva za "Nezavisne".   
Kako kaže, osam feninga je već velika cifra kada se uzme u obzir broj vozača i koliko je nafta danas neophodna.   
"Gorivo je i pokretač proizvodnje tako da će ovo opet izazvati lančanu reakciju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, što je poražavajuće", zaključila je Marićeva.

Podrška "Otvorenom Balkanu"

Dragan Trišić ističe da distributeri naftnih derivata podržavaju napore Vlade Srpske i aktivnosti kao što je projekat "Otvoreni Balkan".

"Uključenje naftnog sektora u 'Open Balkan' bilo bi od strateškog značaja jer bi olakšalo transport derivata prema krajnjim kupcima i smanjilo vrijeme logistike i troškove u kalkulaciji maloprodajne cijene, što bi se odrazilo na kupce građane i privredu u pozitivnom smislu", rekao je Trišić.
 
(Nezavisne)