EVROPA RAZMATRA NOVU STRATEGIJU PREMA KOVIDU :: Semberija INFO ::

 

EVROPA RAZMATRA NOVU STRATEGIJU PREMA KOVIDU


Kad je proglašena pandemija virusa korona, Špancima je naređeno da ostanu kod kuće više od tri mjeseca. Sedmciama nisu smjeli izaći iz domova, čak ni zbog rekreacije. Djeci je zabranjen pristup igralištima, a privreda je praktično stala.

No službenici su drakonskim mjerama pripisali zasluge za sprečavanje potpunog kolapsa zdravstvenog sistema. Životi su spašeni, tvrdilo se tada. Danas , gotovo dvije godine kasnije, Španija se priprema usvojiti drugačiji pristup kovidu 19.

Ideja je napuštanje kriznog načina funkcionisanja

Uz jednu od najvećih evropskih stopa vakcinacije i ekonomiju koja je najviše pogođena pandemijom, španska vlada postavlja temelje za tretiranje sljedećeg porasta zaraze ne više kao vanrednu situaciju, već kao bolest koja će se zadržati u populaciji. Slični koraci razmatraju se u susjednom Portugalu i Velikoj Britaniji, koja od sljedeće sedmice ukida većinu restrikcija, prenosi AP.

Ideja je preći s kriznog načina funkcionisanja na kontrolni način, pristupajući virusu na isti način na koji se zemlje nose s gripom ili ospicama. To znači prihvatanje da će doći do infekcija i pružanje dodatne brige za rizične osobe i pacijente s komplikacijama.

Španski premijer lijevog centra Pedro Sančez želi da Evropska unija razmotri slične promjene sada kada je nalet omikron varijante pokazao da bolest postaje manje smrtonosna.

"Ono što želimo reći je da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci i godina morati razmišljati, bez oklijevanja i prema onome što nam naukat govori, kako upravljati pandemijom s različitim parametrima", rekao je Sančez u ponedjeljak.

Sančez je rekao da se promjene ne bi trebale dogoditi prije nego što talas omikrona završi, ali vlasti sada moraju početi oblikovati svijet nakon pandemije: "Izvršavamo svoju domaću zadaću, predviđamo scenarije."

WHO : Prerano je za razmišljanje o tome

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da je prerano razmišljati o bilo kakvom trenutnom pomaku. Organizacija nema jasno definisane kriterije za označavanje kovida 19 endemskom bolešću, ali su njeni stručnjaci ranije rekli da će se to dogoditi kada virus bude predvidljiviji i ne bude trajnih epidemija.
"To je donekle subjektivna procjena jer se ne radi samo o broju zaraženih. Riječ je o ozbiljnosti i posljedicama", rekao je d. Mišel Rajan, šef WHO za hitne situacije.

Fauci : Kovid se ne može smatrati endemskim sve dok remeti društvo

Govoreći na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u ponedjeljak, dr Antoni Fauci, glavni američki epidemiolog, rekao je da se kovid 19 ne može smatrati endemskim dok ne padne na nivo na kojoj ne remeti društvo.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetovao je zemljama da pređu na rutinsko postupanje s kovidom 19 nakon što akutna faza pandemije završi. Agencija je u saopštenju napisala da će i više država Evropske unije uz Španiju usvojiti dugoročniji i održiviji pristup kontroli zaraze.

"Smrti od kovida biće neizbježne, moramo se pomiriti s tim"

Nešto više od 80 odsto stanovništva Španije primilo je dvije doze vakcine, a vlasti su usredotočene na jačanje imuniteta odraslih buster dozama. Imunitet stečen vakcinom, zajedno s raširenom infekcijom, nudi priliku da se napori za prevenciju, testiranje i praćenje bolesti koncentrišu na umjereno do visokorizične grupe, smatra doktor Salvador Tranše, vođa Španskog društva porodice i javne medicine, koji predvodi inicijativu za novim endemskim odgovorom.

"Kovid 19 mora se liječiti kao i ostale bolesti", rekao je Tranše za AP, dodajući da bi "normalizovana" pažnja zdravstvenih radnika pomogla u smanjenju kašnjenja u liječenju problema koji nisu povezani s virusom korona.

"Javnost se takođe treba pomiriti s idejom da će neki smrtni slučajevi od kovida 19 biti neizbježni. Ne možemo u šestom talasu učiniti ono što smo radili u prvom, model se mora promijeniti ako želimo postići drugačije rezultate", rekao je Tranše.

Špansko ministarstvo zdravlja smatra da je prerano dijeliti nacrte koje su izradili njegovi stručnjaci i savjetnici, ali potvrđuje kako je jedan od prijedloga da se slijedi postojeći model "stražarskog nadzora", koji se trenutno koristi u EU za praćenje gripe. Španski mediji su ovu strategiju nazvali "gripizacijom" kovida 19 iako službenici kažu da će se sistemi praćenja gripe morati značajno prilagoditi virusu korona.

Ko to sebi može priuštiti? Samo bogatije zemlje

Zasad je rasprava o prelasku na endemski pristup ograničena na bogate nacije koje sebi mogu priuštiti da govore o najgorem dijelu pandemije u prošlom vremenu. Njihovom pristupu vakcinama i robusnim sistemima javnog zdravlja zavidi svijet u razvoju. Takođe nije jasno kako će endemska strategija koegzistirati s pristupom "nultog kovida" koji su usvojile Kina i druge azijske zemlje i kako bi to uticalo na međunarodna putovanja.

Mnoge zemlje koje su preplavljene rekordnim brojem slučajeva omikrona već odustaju od masovnog testiranja i skraćuju vrijeme karantina, posebno za radnike koji ne pokazuju ništa više od simptoma prehlade. Od početka godine nastava u španskim školama prestaje samo ako dođe do većih epidemija, a ne s prvim prijavljenim slučajem kao nekada.

Predsjednik Portugala: Prešli smo u endemsku fazu

U Portugalu, koji ima jednu od najvećih svjetskih stopa vakcinisanih, predsjednik Marčelo Rebelo de Sousa izjavio je u novogodišnjem govoru da je zemlja prešla u endemsku fazu. No rasprava o specifičnim mjerama je zamrla jer se širenje uskoro ubrzalo na rekordne razine. U utorak je Portugal izvijestio o gotovo 44.000 novih slučajeva u 24 sata. Međutim , prijem u bolnice i smrtni slučajevi u vakcinisanom svijetu proporcionalno su mnogo niži nego u prethodnim talasima.

U Velikoj Britaniji nošenje maski na javnim mjestima i kovid potvrde biće ukinuti 26. januara , objavio je juče premijer Boris Džonson, rekavši da je posljednji talas dostigao vrhunac na nacionalnom nivou.

Zahtjev da se zaražene osobe izoluju punih pet dana ostaje na snazi, ali Džonson je rekao da će nastojati ukinuti i to u sljedećim sedmicama ako se podaci o virusu nastave poboljšavati. Službena statistika smatra da 95 odsto britanske populacije ima antitijela protiv kovida 19, bilo zbog dosadašnje infekcije bilo zbog vakcinisanja.

"Kako kovid postaje endemski, moraćemo zamijeniti zakonske zahtjeve savjetima i smjernicama, pozivajući ljude s virusom da budu oprezni i obzirni prema drugima", rekao je Džonson.

Slabije vakcinisane zemlje odbacuju ideju

Za neke druge evropske vlade ideja o normalizaciji kovida 19 u suprotnosti je s njihovim nastojanjima da podstanku vakcinaciju među nevoljnim grupama. U Njemačkoj, gdje je manje od 73 odsto stanovništva primilo dvije doze vakcine, a stopa zaraze gotovo svakodnevno bilježi nove rekorde, poređenja sa Španijom ili bilo kojom drugom zemljom se odbacuju.

"Još uvijek imamo previše nevakcinisanih, posebno među našim starijim građanima", rekao je u ponedjeljak portparol njemačkog Ministarstva zdravlja Andreas Defner.

Italija proširuje obavezu vakcinacije na sve građane starije od 50 godina i izriče kazne do 1.500 evra za nevakcinisane osobe koje se pojave na poslu. Talijani takođe moraju biti potpuno vakcinisani za pristup javnom prevozu, avionima, teretanama, hotelima i sajmovima, zaključuje AP.

(Index)