POSKUPLjUJE GORIVO, ALI I OSTALI PROIZVODI (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

POSKUPLjUJE GORIVO, ALI I OSTALI PROIZVODI (VIDEO)


Gorivo poskupljuje najmanje za pet pfeniga. Za distributere realno bi bilo čak za 10. Najavljeno je poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda. Trend rasta cijena životnih namirnica i drugih potrepština, prema svemu sudeći, neće uskoro prestati.

Za litar dizela u prosjeku je potrebno izdvojiti od 2,25 do čak 2,50 , a za benzin na pojedinim pumpama čak i do 2,60 maraka. Vrijeme jeftinih energenata bespovratno je iza nas, kaže direktor Krajinapetrola, Milovan Bajić.
 

 
- Danas na našim maloprodajnim objektima poskupljuju i dizel i benzin, a vjerovatno će i ostali to uskoro. Neki su već poskupili, zavisi od toga ko, kad i gdje nabavlja - ističe Bajić.

U Federaciji je gorivoveć skuplje u prosjeku za 10 pfeniga, što je, kaže Bajić, realna cijena. Poskupljuje i hljeb za 10 pfeniga.

Obzirom da su cijene sirovina u pekarstvu, a posebno brašno, porasle preko 30 odsto, za očekivati je da u neko skorije vrijeme cijene pekarskih proizvoda poskupe za nekih 10-ak odsto - kaže Saša Trivić, vlasnik lanca pekara "Manja"

Hljeb je u proteklih mjesec dana sa 1,20 poskupio na 1,50, a uskoro će koštati 1,60.To će najviše uticati na životni standard onih sa najnižim primanjima.

Sva ova poskupljenja od 2020. na ovamo sa početkom pandemije su uticala na to da je standard građana u BiH znatno niži nego u ostalim zemljama, ni plate ni penzije nisu otišle gore, niti su dovoljne za podmirenje ove naše sindikalne potrošačke korpe, koja je korpa želja za mnoge građane - naglašava Murisa Marić, predsjednica Udruženja potrošača "DON".

Prosječna plata u novembru 2021. godine iznosila je 1.030 KM i bila je dovoljna da podmiri 51 odsto sindikalne potrošačke korpe.

- Ako posmatramo posljednji obračun iz novembra 2021., ta sindikalna potrošačka korpa je dostigla 2.016 KM, u oktobru prvi put je prešla 2. 000 KM, što i jeste posljedica neopravdanog, stihijskog rasta cijena - rekla je Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomsko-finansijske poslove Saveza sindikata Republike Srpske. 

Da li će najavljeni porast plata u ovoj godini moći bar malo da ublaži životne troškovi koji će kako kažu potrošači ali i sinikalci i dalje da rastu?
 
(RTRS)