PONOVO TRAŽE NAFTU U OBUDOVCU :: Semberija INFO ::

 

PONOVO TRAŽE NAFTU U OBUDOVCU


- Preduzeće "Jadran-Naftagas" započelo je krajem prošle godine bušenje nove istražne bušotine "Obudovac 3" na području opštine Šamac koja bi trebalo da pokaže da li na ovom području ima dovoljnih količina nafte i gasa za komercijalnu eksploataciju.

Istakli su ovo za "Glas Srpske" iz Naftne industrije Srbije, kompanije uz čiju se podršku i korišćenje resursa realizuje ovaj projekat posredstvom zavisnog društva "Jadran-Naftagas".

Kako su pojasnili, u pitanju su geološka istraživanja koje će trajati sve do kraja 2023. godine, a prema projektu i planiranim aktivnostima, bušenje će biti izvršeno do dubine od 2.100 metara.

- U tom periodu su planirani geološko-istražni radovi i na osnovu tih rezultata treba da bude procenjen ekonomski potencijal istražnog područja Obudovac - naveli su iz NIS-a.

Početkom prošle godine NIS je u okviru ovog projekta realizovao i seizmička 2D istraživanja na prostoru od 135 kilometara kvadratnih na području Obudovca. Ona su imala za cilj da se izmjeri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih je definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa.

Preduzeće "Jadran-Naftagas" dobilo je 2011. godine koncesiju na 28 godina za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Bušenje prve istražne bušotine "Obudovac 2" obavljeno je još 2013, a godinu dana kasnije dobijena je i prva nafta, čiji je kvalitet ispitan u laboratorijama u Novom Sadu. Tom prilikom utvrđeno je da je riječ o sirovoj nafti koja je već zastupljena u Panonskom basenu, te da se slični "tipovi" već obrađuju u Srbiji.

- Analizom i definisanjem parametara ležišta u toku probnog rada bušotine "Obudovac 2" od avgusta 2019. pa do kraja prošle godine stekli su se uslovi za dalji razvoj ovog strateškog projekta. Kompanija je obezbedila sva neophodna finansijska sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisiće i od uslova vezanih za pandemiju virusa - poručili su iz NIS-a.

Naglasili su i da će, ukoliko se potvrdi da je na ovim prostorima moguća i komercijalna eksploatacija nafte, ekonomski isplativa, to mnogo značiti za opštinu Šamac i njen dalji ekonomski razvoj, ali i samu Republiku Srpsku, koja će na ovaj način dodatno osigurati svoju energetsku i finansijsku stabilnost. 

Na kraju su dodali da će "Jadran-Naftagas" nastaviti sa geološko-istražnim radovima i na drugim potencijalno interesantnim lokacijama širom Republike Srpske, a njihov obim i vrsta planirani su u okviru tekućih koncesionih obaveza.

Milijarde

Prema nekim ranijim procjenama stručnjaka, na području Posavine, od Broda, preko Brčkog, Bijeljine i Zvornika do Tuzle, moglo bi se nalaziti oko 50 miliona tona naftnih rezervi, što bi moglo zadovoljiti sve potrebe BiH za "crnim zlatom" u idućih 30 godina uz godišnju zaradu od nekoliko milijardi dolara.

(Glas Srpske)