PREDSJEDNICA SRPSKE URUČILA ODLIKOVANjA POVODOM DANA REPUBLIKE (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

PREDSJEDNICA SRPSKE URUČILA ODLIKOVANjA POVODOM DANA REPUBLIKE (FOTO)


Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, predsjednica Srpske Željka Cvijanović uručila je danas odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima.
Odlikovanja i priznanja dodijeljena su za posebne zasluge na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju, kao i zdravstvenom, socijalnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom vidu napretka cjelokupnog društva, te za poseban doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, ispoljavanju lične hrabrosti, kao i za vrhunska dostignuća kojima se sveukupno jačaju mir, stabilnost i prosperitet Republike Srpske.

Predsjednica Srpske odlikovala je Ordenom Republike Srpske na lenti predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske.


Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem odlikovan je nekadašnji ambasador Slovenije u BiH Tadej Labernik za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza Slovenije i Srpske.

Ordenom Karađorđeva zvijezda Republike Srpske prvog reda, za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske, odlikovani su general major Srpske Mićo Grubor i general potpukovnik Vojske Republike Petar Škrbić.



Ovim ordenom posthumno je odlikovan pukovnik Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović.

Ordenom Njegoša prvog reda, za posebne zasluge na polju prosvjetne djelatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske odlikovane su četiri srednje škole koje su obilježile 100 godina postojanja - Gimnazija "Jovan Dučić" Trebinje, Gimnazija Gradiška, Gimnazija "Sveti Sava" Prijedor i Tehnička škola "Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Ordenom Njegoša prvog reda, za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Republike Srpske i Srbije odlikovani su Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošta Srbije.

Ordenom Njegoša prvog reda, za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je i Spasoje Orašanin, general major Vojske Republike Srpske.

Ordenom Njegoša drugog reda, predsjednica Republike Srpske odlikovala je Savez sindikata Republike Srpske, Privredny komory Republike Srpske, Unijy udruženja poslodavaca Republike Srpske, JU Muzej Republike Srpske, koji je obilježio je 90 godina rada i postojanja, JU Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji obilježava 50 godina postojanja, te Rukometni klub Borac Banjaluka, koji slavi 70 godina postojanja.

Ordenom Njegoša drugog reda, za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je general major Vojske Republike Srpske Momčilo Prstojević.

Ordenom Njegoša trećeg reda, odlikovani su JU Službeni glasnik Republike Srpske, koji obilježava 30 godina postojanja, te Košarkaški klub Igokea Aleksandrovac, najuspješniji košarkaški klub u Republici Srpskoj i BiX.

Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovan je i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, koji je ranije obavljao dužnost direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ordenom časti sa zlatnim zracima, predsjednica Republike Srpske posthumno je odlikovala Zorana Stankovića, general majora, patologa, predsjednika Koordinacionog tijela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivšeg ministra zdravlja i odbrane Republike Srbije.

Ordenom Krst Milosrđa, za požrtvovanje, hrabrost i dugogodišnji rad u liječenju pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske odlikovani su Milka Jandrić, supspecijalista intenzivne terapije i šefica Odjeljenja intenzivne medicine za oboljele od virusa korona u Klinici intenzivne medicine za nehiruške grane UKC Srpske, Danijel Đekić, supspecijalista endokrinologije UKC-a Srpske, te Nevenka Hadžibašioglu Klepić, 91 - godišnja humanitarka, sarajevski ilegalac u Drugom svjetskom ratu, inženjer, žena velikog srca, sa vizijom i dobrim idejama.



Medaljom zasluga za narod odlikovani su Studentski centar "Nikola Tesla" Banjaluka i Košarkaški klub invalida Vrbas.

Medaljom zasluga za narod odlikovana je kompletna Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske - predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Vojislav Gligić, Nedeljko Glamočak, Dragoljub Reljić, Zdenka Gojković, Perica Bundalo, Davor Šešić, Milan Petković i Goran Zmijanjac.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su i Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće Bema Banjaluka, senator Republike Srpske, osnivač i predsjednik Košarkaškog kluba invalida Vrbas i predsjednik rukometnog Saveza Republike Srpske, zatim vajar Drago Handanović, Vladimir Đukanović, muzejski savjetnik etnologa i predsjednik izvršnog odbora Zavičajnog društva Zmijanje Banjaluka, Dragoslav Šinik, humanitarac i donator iz Gradiške, te Marko Maksimović, teniser iz Doboja.

Medaljom zasluga za narod za iskazanu hrabrost prilikom obavljanja dužnosti posthumno su odlikovani pripadnici MUP-a Srpske Slađenko Tubin i Vladimir Vujasinović.

Zlatnom medaljom za hrabrost odlikovan je Željko Milić, bivši pripadnik Specijalne policije Istočna Ilidža, borac prve kategorije, koji je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu više puta teško ranjavan.

Plaketa "Sveti Stefan" dodijeljena je Košarkaškom klubu Feniks Basket iz Bijeljine koji je, kroz projekat "Svi imaju jednake šanse", omogućio kontinuirano bavljenje sportom i za djecu sa teškoćama u razvoju.

Plaketa "Sveti Stefan" dodijeljena je i Zoranu Đuriću, tekstopiscu i kompozitoru, Robiju Špiglu, predstavniku jevrejskih udruženja koji je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje odnosa jevrejskog i srpskog naroda, Đorđu Periću, mladom virtuozy na harmonici i pobjedniky više od stotinu međunarodnih muzičkih festivala, te davaocima krvi iz Republike Srpske, koji su krv darivali 100 i više puta - Nenadu Grbiću iz Srpca, Predragu Jugoviću iz Gradiške, Slobodanu Maleševiću i Branislavu Vukoviću iz Bijeljine, Mili Blagojeviću iz Zvornika, Milanu Mijatoviću iz Šamca i Milošu Šljiviću iz Pala.

Priznanje u vidu plakete "Sveti Stefan" dobili su i najbonji studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, u zemlji i inostranstvu, kao i stipendisti Fonda Dr Milan Jelić:

- Rajko Petrović iz Zvornika, najmlađi doktor nauka u istoriji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i stipendista Fonda Dr Milan Jelić

- Radmilo Borovina iz Istočnog Sarajeva, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu

- Nikola Vidović iz Banjaluke, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Ekonomskom fakultetu banjalučkog Univerziteta

- Davor Gičevski iz Broda, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci

- Ognjen Bosić iz Banjaluke, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Hajim školi inženjerskog Univerziteta u Ročesteru

- Renato Stopić iz Banjaluke, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Amsterdamskom univerzitetskom koledžu

- Ana Đokić iz Zvornika, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

- Jovana Papaz iz Istočne Ilidže, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Univerzitetu u Kaliforniji - San Dijego

- Marjan Marjanović iz Bijeljine, stipendista trećeg ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Bartlet školi planiranja, Univerzitetskog koledža u Londonu i

- Alen Đurić iz Banjaluke, stipendista trećeg ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Parizu.

Učenicima srednjih škola u Republici Srpskoj, osvajačima prvih mjesta na Republičkom takmičenju iz raznih oblasti, dodijenjena je Plaketa "Amblem i zastava Republike Srpske". Plakete su dobili osvajači prvog mjesta na Republičkom takmičenju iz matematike - Mihailo Bogdanić, Miloš Stojnić i Nikola Matić - učenii banjalučke Gimnazije, Rastko Stanković iz Foče, Stefan Josipović i Miodrag Ostojić iz Bijeljine, Staša Grabež iz Mrkonjić Grada i Marko Kojić iz Modriče.

Plakete su dobili i osvajači prvog mjesta na Republičkom takmičenju iz fizike Spasoje Kukurić iz Trebinja i Strahinja Prodanović iz Bijeljine.

Ovu plaketu dobili su i Tamara Cvjetković iz Gradiške, koja je osvojila prvo mjesto na Republičkom takmičenju iz informatike, Andrej Vukoje iz Bileće, prvi na Republičkom takmičenji recitatora, Lora Tešić i Nikolina Mijatović iz Bratunca, pobjednice Republičkog takmičenja iz istorije, te Maja Milošević iz Banjaluke, pobjednica literarnog konkursa povodom obilježavanja Dana Republike Srpske 2022. godine i Milana Đaković iz Banjaluke, pobjednica likovnog konkursa povodom Dan Republike.

Plaketa "Palata Republike" dodijeljena je učenicima osnovnih škola u Republici Srpskoj, osvajačima prvih mjesta na republičkim takmičenjima - Aleksandri Vukadinović, Milici Blagojević, Andreju Krčmaru, Hristini Babić, Danilu Birčakoviću, Damjanu Uroševiću, Kalini Čuković, Aleksi Ćiriću i Luki Joldžiću.

(RTRS)