Svjetske sile: Nuklearnog rata nikada ne smije biti :: Semberija INFO ::

 

Svjetske sile: Nuklearnog rata nikada ne smije biti


Foto: Ilustracija
MOSKVA - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD izdale su zajedničko saopštenje u kojem su potvrdile protivljenje upotrebi nuklearnih arsenala u ofanzivne svrhe.
Svjetske sile obećale su da će zajedno raditi na nuklearnom razoružavanju.

"Potvrđujemo stav da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da se on nikada ne smije voditi. S obzirom da nuklearna upotreba ima dalekosežne posljedice, takođe potvruđujemo stav da nuklearno oružje – dok god postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, da treba da odvraća od agresije i sprečava rat", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će potpisnice saopštenja nastaviti da poštuju "bilateralne i multilateralne sporazume o neširenju oružja, razoružavanju i kontroli naoružanja", uz tvrdnju da nijedna od nuklearnih raketa nije usmjerena ka bilo kojoj zemlji, javila je "Raša tudej".

Pet nuklearnih sila (P5) nisu jedine zemlje u svijetu koje posjeduju atomsko naoružanje. Indija i Pakistan posjeduju takvo oružje, a smatra se da i Izrael ima nuklearni arsenal. Sjeverna Koreja takođe je testirala nekoliko nuklearnih naprava.

Saopštenje je objavljeno u vrijeme kada su odnosi između nuklearnih sila na istorijski niskom nivou. Rusija i SAD se već dugo prepiru zbog razmještanja američkih raketa u Evropi, a američki poslanici optužuju Moskvu da planira invaziju na Ukrajinu, što je Kremlj negirao. Pojedini članovi Kongresa SAD čak su pozvali i na nuklearni rat u slučaju navodne ruske invazije na Ukrajinu.

SAD nisu pred razgovore NATO-a i Rusije govorile o uklanjanju svojih nuklearnih raketa iz Evrope, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nagovijestio je da bi Bjelorusija mogla da ustupi teritoriju za razmještanje ruskih raketa.

Osim toga, SAD tvrde da Kina "dramatično povećava zalihe nuklearnog oružja".