BANjALUKA I "AERODROMI RS" BEZ ZAJEDNIČKOG JEZIKA O VATROGASCIMA :: Semberija INFO ::

 

BANjALUKA I "AERODROMI RS" BEZ ZAJEDNIČKOG JEZIKA O VATROGASCIMA


- Iako je 17. oktobra 2021. godine istekao ugovor između "Aerodroma Republike Srpske" i Gradske uprave Banjaluka o angažovanju vatrogasaca na aerodromu u Mahovljanima, nije došlo do dogovora o novom, a grad i dalje troši svoje resurse na pripadnike Vatrogasne brigade.

Podsjećamo , Gradska uprava Banjaluka početkom novembra 2021. uputila je zahtjev "Aerodromima Republike Srpske" da u roku od 60 dana formiraju svoju vatrogasnu jedinicu i zaposle deset vatrogasaca.

Dragan Babić, ovlašteni potpisnik Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice, istakao je za "Nezavisne" da nije došlo do dogovora sa rukovodstvom aerodroma te da grad i dalje troši svoje resurse za vatrogasce na aerodromu.

"Vatrogasci koji rade tamo skoro svakodnevno produžavaju smjene i ovo više ne može ovako. Iako je istekao ugovor, mi nismo još presjekli i odlučili da prekinemo angažman vatrogasaca na aerodromu sve iz neke dobre namjere. Konačnu riječ će dati Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke", rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, oni ionako imaju mali broj pripadnika Vatrogasne brigade te je planirano zapošljavanje 20 novih pripravnika.

"Zbog pandemije virusa korona i otežanog rada još nismo uspjeli raspisati konkurs za prijem novih vatrogasaca. Planirano je da u toku januara bude raspisan konkurs za prijem 10 pripravnika, pa onda nakon njega još jedan", naglasio je Babić.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, Gradska uprava za finansiranje vatrogasaca na aerodromu u Mahovljanima troši godišnje više od pola miliona KM.

Babić je rekao da grad novim ugovorom, koji bi trajao godinu dana, traži da "Aerodromi RS" preuzmu finansiranje vatrogasaca koji borave tamo.

"Naša jedinica bi njima bila podrška i obučavala bi ih najmanje šest mjeseci. Ono što je još jedan problem jeste to što vatrogasci tamo imaju užasne uslove i prostorije u kojima borave treba renovirati", rekao je Babić.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su za "Nezavisne" da su "Aerodromi Republike Srpske" pitanje vatrogasne službe rješavali ugovorom koji su potpisivali sa gradom.

"Nažalost , sada postoji problem roka važenja ugovora, o čemu su nas obavijestili s aerodroma. S obzirom na to da se 'Aerodromi' još nisu opredijelili za model organizovanja vatrogasne službe, odnosno gdje će i kako biti formirana, nije poznato ni koliko bi sredstava bilo potrebno za eventualno formiranje jedinice na aerodromu", naveli su iz resornog ministarstva.

(Nezavisne)