KORONA I DALjE MRSI KONCE MLADENCIMA :: Semberija INFO ::

 

KORONA I DALjE MRSI KONCE MLADENCIMA


- Rezervacije svadbenih salona za 2022. godinu su započele već tokom ljeta 2021, ali, kako kažu ugostitelji, njihov broj je mnogo manji u odnosu na godine prije pandemije.

Strah od epidemioloških mjera i situacije s virusom korona najčešća je kočnica mladencima da se odluče na rezervisanje prostora mjesecima unaprijed, što je ranije bila uobičajena praksa, rekli su ugostitelji.

Dragan Milijaš, vlasnik "Ateljea 202" iz Prnjavora, kaže za "Nezavisne novine" da su rezervacije salona za svadbe krenule još od sredine ljeta 2021. godine , kada se počela smirivati situacija s virusom korona.

"Međutim , postoji i jedan dio mladenaca koji su u neizvjesnosti jer ne znaju šta će. Imaju strah jer je to jedna velika organizacija i jako je teško odgoditi svadbu kada se približi", rekao je on.

Milijaš ističe da je broj rezervacija za proslavu svadbi mnogo manji u odnosu na 2018. i 2019. godinu , ali dodaje da može biti zadovoljan s obzirom na trenutnu situaciju.

"Najtraženiji period su jul i avgust, kada dolazi dijaspora, subota je najatraktivniji dan, a zatim nedjelja i petak", navodi on.

Iz svadbenog salona "Knežević" iz Prijedora ističu da su počeli primati rezervacije za 2022. godinu , a i u tom gradu ljeto je najtraženiji period za svadbena veselja.

Željko Vukelić iz svadbenog salona "Valentin" iz Banjaluke ističe da je rezervacija termina za narednu godinu mnogo slabija u odnosu na prethodne godine i da su i sami mladenci jednostavno zatečeni stanjem u kome se nalazimo.

"Nema pravila prilikom rezervisanja termina. Dijaspora gleda period jula, avgusta i septembra, kada su im odmori, a naši ljudi se odlučuju pet do 12", kaže on.

Iz svadbenog salona "Taxi bar" iz Gradiške kažu da rezervacija termina ima, ali da taj broj nije ni približan ranijim godinama.

"Većinom dijaspora zasad rezerviše datume, a jun, jul i avgust su najtraženiji mjeseci", rekli su iz ovog salona.
I pored svih obaveza koje sa sobom nosi organizacija svadbenih proslava, od početka pandemije mladenci imaju dodatnu muku s mjerama i situacijom.

U problemu oko datuma svadbe bila je i mlada Bojana N., koja je na ludi kamen odlučila stati tokom ljeta prošle godine, ali pandemija je pomrisla i njene planove.

"Bili smo zakazali termin u Gradišci u svadbenom salonu za 14. jun 2020, pa smo ga u nadi da će se situacija s koronom smiriti pomjerili na 25. oktobar , ali na kraju smo otkazali i taj termin", govori ona za "Nezavisne".

Bojana kaže da su se 14. juna samo upisali, kakav je i bio plan, te da su tu ceremoniju obilježili skromno u krugu porodice.

"Brojni prijatelji su, takođe, uradili isto kao i mi, jer drugog izbora i nije bilo", rekla je ona.
 
(Nezavisne)