NjEMAČKA ISPLAĆUJE 200 MILIONA DOLARA ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA :: Semberija INFO ::

 

NjEMAČKA ISPLAĆUJE 200 MILIONA DOLARA ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA


Oko 150.000 jevrejskih žrtava nacističkog režima dobiće u narednim danima hitnu finansijsku pomoć u iznosu od oko 1.400 američkih dolara po osobi, saopštila je Konferencija za kompenzaciju Jevreja od Njemačke.

Sredstva u ukupnom iznosu od oko 200 miliona dolara dogovorena su 2020. godine, a na početku je bilo planirano da budu podijeljena do kraja 2022.

Konferencija za kompenzaciju, organizacija koja okuplja Jevreje širom svijeta u pregovorima o restituciji sa Njemačkom i Vlada u Berlinu saglasile su se, međutim, da ubrzaju isplatu kako bi pomogli onima kojima su sredsta namijenjena da se izbore sa finansijskim problemima izazvanim pandemijom korona virusa, piše Tajms of Izrael.
To znači da će oni koji su već primili prvu isplatu od 1.400 dolara, kao i oni koji je do sada nisu primili, sredstva dobiti sada.

- S obzirom na to da životni troškovi rastu i da pandemije čini život komplikovanijim pogotovo za starije ljude, isplatićemo oko polovine žrtava Holokausta u svijetu - rekao je izvršni potpredsjednik Konferenicje Greg Šnajder.

Na listi onih koji će primiti pomoć su većinom oni sa ruskog govornog područja koji su pobjegli od nacista, ali nisu pretrpjeli užase koncentracionih logora.

Preživjeli iz koncentracionih logora primaju mjesečne penzije od Njemačke.

Izvor: Tanjug