PORAST VODOSTAJA NA VODNOM PODRUČJU SAVE :: Semberija INFO ::

 

PORAST VODOSTAJA NA VODNOM PODRUČJU SAVE


Agencija za vodno područje rijeke Save saopštila je da se usljed naglog porasta temperatura i topljenja snježnog pokrivača, kao i novih padavina bilježi porast vodostaja na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Prema meteorološkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u naredna tri dana očekuje se oblačno vrijeme s kišom.
 
Na većini hidroloških stanica prognozira se novi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na gornjem dijelu sliva Une i Sane, te u manjoj mjeri na gornjem dijelu sliva rijeka Vrbasa, Bosne i Drine.
 
"S obzirom na ispunjenost korita vodom i zasićenosti tla očekuje se dostizanje kota pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje na području sliva Une i Sane. Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Une, te na slivu rijeke Fojnice", saopšteno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.
 
Sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.
 

​Izvor: Nezavisne novine