DOGODILO SE NA DANAŠNjI DAN, 26. DECEMBAR :: Semberija INFO ::

 

DOGODILO SE NA DANAŠNjI DAN, 26. DECEMBAR


1135. - Krunisanje Stjepana Blojiškog (engl. Stephen of Blois), kralja Engleske.
 
1351. - U toku rata između Habsburgovaca i Švicaraca pobjeđuju građani Züricha u bici kod Daettwila protiv vojske Habsburgovaca i njihovih saveznika.
  
1481. - Bitka kod Westbroeka: Holandija pobjeđuje vojsku Utrechta.
 
1776. - Američki rat za nezavisnost: U bici kod Trentona, kontinentalna armija napada i uspješno pobjeđuje garnizon hesenskih plaćenika.
 
1790. - Luj XVI daje svoju javnu saglasnost Građanskoj ustavnoj klergiji tokom Francuske revolucije.
 
1793. - Druga bitka kod Wissembourga: Francuska pobjeđuje Austriju.
 
1793. - Vjenčavaju se Ludwig Pruski i Friederike von Mecklenburg-Strelitz.
 
1799. - Četiri hiljade osoba prisustvuje sahrani Georgea Washingtona, gdje ga Henry Lee III proglašava "prvog u ratu, prvog u miru i prvog u srcima sugrađana.".
 
1805. - Francuska i Austrija potpisale, u Požunu, (Bratislava) mirovni ugovor, posle Napoleonove pobjede u bici kod Austerlica, kojim je Francuska dobila Veneciju, Istru bez Trsta, Dalmaciju i Boku Kotorsku i učvrstila svoju poziciju u Evropi. Odredbe sporazuma poništene su 1814. na Bečkom kongresu.
 
1806. - Bitke kod Pułtuska i Golymina: Ruske snage drže francuske snage pod Napoleonom.
 
1811. - Požar u Richmondskom pozorištu u Richmondu, Virginiji ubija tadašnjeg guvernera Georgea Williama Smitha i predsjednika Prve nacionalne banke Virginije (eng. First National Bank of Virginia) Abrahama B. Venablea.
 
1825. - U Sankt Peterburgu, na dan polaganja zakletve novom caru Nikolaju I izbila je pobuna dekabrista, protivnika carizma u Rusiji.
 
1846. - Zatrpani u snijegu u Sierra Nevadi i to bez hrane, članovi grupe Donner pribjegavaju kanibalizmu.
 
1860. - Održava se prva fudbalska utakmica između klubova, i to Hallam F.C. protiv kluba Sheffield F.C. na stadionu Sandygate Road u Sheffieldu, Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
1861. - Američki građanski rat: Trent afera: Vlada SAD-a oslobađa diplomatske predstavnike Konfederacije – Jamesa M. Masona i Johna Slidella, time mogavši pokrenuti rat između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.
 
1862. - Američki građanski rat: Počinje bitka kod Chickasaw Bayoua.
 
1862. - Četiri časne sestre postaju prve ženske medicinske sestre na bolničkom brodu američke mornarice, USS Red Rover.
 
1862. - Najveće masovno vješanje u istoriji SAD-a se događa u Mankatou, Minnesoti. Ubijeno je 38 domorodaca.
 
1865. - James Nason patentirao filter za kavu.
 
1870. - Završena je izgradnja željezničkog tunela Fréjus dužine 12,8 km koji prolazi kroz Alpe.
 
1874. - Baron Feliks de Blohauzen (franc. Félix de Blochausen) postao premijer Luksemburga.
 
1898. - Pjer i Marija Kiri otkrili prvi radioaktivni hemijski element i nazvali ga radijum.
 
1900. - Reljefna ekipa dolazi do svjetionika na Flannan ostrvima u Škotskoj, UK-u te pronalazi da je prethodna ekipa nestala bez traga.
 
1906. - Ustanovljena hrvatska književna nagrada nagrada "Dimitrije Demetar".
 
1908. - Amerikanac Džek Džonson je pobedom nad Kanađaninom Tomijem Barnsom postao prvi crni bokser prvak sveta u teškoj kategoriji.
 
1922. - Vođa Oktobarske revolucije Vladimir Ilič Lenjin završio prvi deo svog "Pisma kongresu", kasnije poznatog kao "Lenjinov testament", u kojem je pozvao komuniste da sačuvaju jedinstvo partije i predložio reforme. U drugom delu "testamenta", koji je napisao 04.01.1923. Lenjin je sugerisao da Staljin bude smenjen sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije.
 
1925. - Turska službeno počinje s korištenjem Gregorijanskog kalendara.
 
1941. - Suočen s napredovanjem japanskih snaga u Drugom svetskom ratu ka Manili, američki general Daglas Makartur proglasio je filipinsku prestonicu "otvorenim gradom". Uprkos tome u Manili su 1941, 1942. i 1945. vođene teške borbe američkih i japanskih jedinica, tokom kojih su porušeni mnogi delovi grada.
 
1941. - Predsjednik SAD-a Franklin D. Roosevelt potpisuje zakon kojim četvrti četvrtak novembra označava Dan zahvalnosti u SAD-u.
 
1943. - Britanska mornarica je u Drugom svetskom ratu potopila "Šarnhorst", poslednji veliki nemački bojni brod.
 
1944. - Drugi svjetski rat: Treća armija Georgea S. Pattona razbija okruženje američkih snaga u Bastogneu, Belgiji.
 
1948. - U Mađarskoj je uhapšen kardinal József Mindszenty te ga se optužuje za izdaju i zavjeru.
 
1963. - Počinje Beatlemania na međunarodnom nivou objavljivanjem Beatlesovih pjesama "I Want to Hold Your Hand" i "I Saw Her Standing There" u SAD-u.
 
1968. - U Saveznoj narodnoj skupštini usvojeni su amandmani na Ustav SFR Jugoslavije, kojima se širi autonomija pokrajina i one dobijaju status sličan republikama. Pokrajine su dobile pokrajinski Ustavni zakon, čime je otvoren put gotovo potpuno samostalnoj zakonskoj, izvršnoj i sudskoj vlasti. Pokrajini Kosovo i Metohija uveden je naziv Kosovo.
 
1971. - U znak protesta zbog američkog angažovanja u Vijetnamu, 16 američkih ratnih vetarana Vijetnamskog rata okupiralo je Statuu slobode u njujorškoj luci.
 
1973. - Premijerno prikazan horor film Istjerivač đavola.
 
1975. - Letom na liniji Moskva-Alma Ata, "Tupoljev-144" je postao prvi supersonični avion u svetu u redovnom saobraćaju.
 
1976. - Osniva se Komunistička stranka Nepala (Marksističko-lenjinistička).
 
1979. - Sovjetske trupe zauzele predsjedničku palaču u Kabulu.
 
1982. - Titulu osobe godine Time časopisa po prvi put dobija lični računar (PC).
 
1989. - Rumunski Front nacionalnog spasa naimenovao novu vladu s Jonom Ilijeskuom na čelu, dan posle pogubljenja Nikolae Čaušeskua.
 
1990. - Skupština Slovenije proglasila samostalnost te republike, nakon plebiscita 23. decembra na kome se 86 odsto glasača izjasnilo za nezavisnu slovenačku državu.
 
1991. - U Alžiru su održani prvi višepartijski parlamentarni izbori od sticanja nezavisnosti od Francuske 1962.
 
1991. - Sastaje se Vrhovni sovjet Sovjetskog Saveza i službeno ukida Sovjetski savez.
 
1991. - Sovjetski Savez je zvanično prestao da postoji.
 
1994. - Napadom komandosa na oteti francuski putnički avion na aerodromu u Marseju oslobođeno je 239 putnika i članova posade koje su islamski teroristi držali kao taoce posle otmice 24. decembra u Alžiru. Komandosi su ubili svu četvoricu terorista.
 
1996. - Šestogodišnja kraljica ljepote JonBenét Ramsey, pronađena je pretučena i zadavljena u podrumu porodične kuće u Boulderu, Koloradu.
 
1996. - Početak najvećeg štrajka u istoriji Južne Koreje.
 
1997. - Eruptira vulkan Soufrière Hills na ostrvu Montserrat stvarajući mali cunami.
 
1998. - Bivši lideri Crvenih Kmera Kije Sampan i Nuon Čea predali su se kambodžanskoj vladi. Za vreme režima Crvenih Kmera sredinom sedamdesetih godina 20. veka u Kambodži je ubijeno ili je umrlo od gladi i bolesti 1,7 miliona ljudi.
 
1998. - Srpske snage bezbednosti na Kosovu počele su napad na području mesta Podujevo, nakon što je u selu Obrandže ubijen jedan Srbin.
 
1998. - Irak najavljuje da planira pucati na američke i britanske ratne avione koji patroliraju na sjevernim i južnim zonama zabrane letenja.
 
1999. - Oluja Lothar razara Centralnu Evropu ubivši 137 osobu i nanosivši štetu od 1,3 milijarde dolara.
 
2000. - U požaru u diskoteci u kineskom gradu Liojangu život je izgubilo 311 ljudi.
 
2001. - Izraelski ministar odbrane Bendžamin Ben-Elizer izabran je za predsednika Laburističke partije.
 
2003. - U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale koji je pogodio iranski grad Bam, poginulo je oko 30.000 ljudi.
 
2004. - Zemljotres magnitude 9,3 pravi cunami i razara područja u Šri Lanci, Indiji, Indoneziji, Tajlandu, Malaziji, Maldivima kao i raznim drugim područjima oko oboda Indijskog okeana. Usmrćeno je preko 275.000 osoba.
 
2004. - Narandžasta revolucija (ukr. Pomarančeva revolюcія): Pod teškim međunarodnim nadzorom održava se konačni krug izbora u Ukrajini.