POVELjA UNIVERZITETA MINISTRU PAŠALIĆU :: Semberija INFO ::

 

POVELjA UNIVERZITETA MINISTRU PAŠALIĆU


Rektor Univerziteta u Banjaluci profesor dr Radoslav Gajanin, uručio je danas Povelju Univerziteta, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske profesoru dr Borisu Pašaliću.

Povelja je ministru dodijeljena povodom 46 godina rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci i to za zasluge i izuzetan doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove. Ministar Pašalić je, između ostalog, dao lični doprinos u postupku dodjele 50 hektara koncesionog zemljišta za potrebe Poljoprivrednog fakulteta i formiranju Eksperimentalno-edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu. Pored toga, podržao je i Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci u nabavci opreme i unapređenju rada, a intenzivnu saradnju ostvaruje i sa Prirodno-matematičkim fakultetom.

Ministar Pašalić je istakao da mu ovo priznanje veoma znači, te se zahvalio Univerzitetu na uručenoj nagradi.
Takođe, ministar je najavio finansijsku podršku iz budžeta Ministarstva za rad Poljoprivrednog fakulteta, Instituta za genetičke resurse i Eksperimentalno-edukativnog centra Poljoprivrednog fakulteta u Aleksandrovcu. Ministar ističe da je riječ o finansijskim sredstvima na istom ili većem nivou u odnosu na 2021. godinu.

Tokom sastanka u prostorijama Rektorata razgovarano je o izgradnji laboratorije za potrebe Poljoprivrednog fakulteta UNIBL. Kako je istaknuto, urađeno je idejno rješenje za izgradnju zgrade u kojoj će biti smještena laboratorija, a sljedeća faza je raspisivanje tendera za projektovanje objekta. Takođe, razgovarano je i o modernizaciji studijskih programa na Poljoprivrednom fakultetu UNIBL.

Sastanku rektora i ministra prisustvovao je i dekan Poljoprivrednog fakulteta UNIBL profesor dr Zlatan Kovačević.