SRBIJA PROIZVELA DVA MILIONA DOZA VAKCINE SPUTNjIK :: Semberija INFO ::

 

SRBIJA PROIZVELA DVA MILIONA DOZA VAKCINE SPUTNjIK


Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da je Srbija proizvela oko dva miliona doza vakcine Sputnjik.

 Popović je za agenciju TAS S rekao da je na Institutu Torlak do sada proizvedeno oko dva miliona doza Sputnjika i da se očekuje da će u narednom periodu biti proizvedeno najmanje četiri miliona doza.

- Srbija je postala prva zemlja u svetu koja je počela da proizvodi Sputnjik izvan Rusije, a to je rezultat dogovora između predsjednika dvije zemlje Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Srpski narod je zahvalan Rusiji i predsjedniku Putinu na tome" - istakao je Popović.

Prema riječima Popovića, većina građana Srbije je izabrala upravo rusku vakcinu.

- Građani Srbije imaju veliko povjerenje u vakcinu Sputnjik. Vjeruju u njenu visoku bezbjednost i efikasnost, zato se najveći broj ljudi u Srbiji odlučio da se opredijeli baš za tu vakcinu - rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, Srbija će uskoro potpisati ugovor sa Rusijom o kupovini milion doza vakcine protiv korona virusa Sputnjik lajt.

- Trenutno je u toku procedura registracije vakcine Sputnjik lajt u Republici Srbiji. Očekujemo da će u najkraćem mogućem roku Srbija i Rusija potpisati ugovor o nabavci prvih milion doza vakcine Sputnjik lajt - rekao je Popović.
Istakao je da je ta pokazala odlične rezultate u Rusiji kao buster doza i dodao da je uvjeren da će ona pomoći i Srbiji da kontroliše pandemiju u budućnosti.

Popović je, takođe, rekao da bi Srbija željela da proizvodi Sputnjik Lajt, kao i nazalnu vakcinu Sputnjik V.

RTRS