BERLIN POČINjE DA DAJE VAKCINE DJECI OD 5 DO 11 GODINA :: Semberija INFO ::

 

BERLIN POČINjE DA DAJE VAKCINE DJECI OD 5 DO 11 GODINA


Djeca od 5 do 11 godina će moći da počnu da primaju vakcine sljedeće nedelje u Berlinu, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici, čime će se ta prestonica priključiti ostalim njemačkim pokrajinama u zakazivanju termina za vakcinaciju mlađe djece.

Djeca u toj starosnoj grupi će moći da dobiju prvu dozu vakcine Fajzer/Bionteh u vakcinacionim centrima u Berlinu, koji će biti u školama, ljekarskim ordinacijama i Nacionalnom muzeju istorije, prenio je AP.

Njemačko nezavisno vakcinaciono savjetodavno tijelo saopštilo je u četvrtak da preporučuje vakcinacije za djecu od 5 do 11 godina, koja imaju pridružene bolesti ili su u bliskom kontaktu sa ljudima osjetljivog zdravlja.
Djeca u ovoj starosnoj grupi bi trebalo da prime dvije doze Fajzera/Bionteha u razmaku od tri do šest nedjelja, naveli su eksperti.

Vodeći vladini zvaničnici su nakon toga "pogurali" opciju da vakcine budu dostupne za mlađu djecu u cijeloj zemlji.
"Za mnogu djecu uzrasta od 5 do 11 godina i njihove porodice, ovo je veliko olakšsanje", rekla je buduća ministarka za porodična pitanja Ane Špigl za "Funke".

U ostalim njemačkim pokrajinama, među kojima su Sjeverna Rajna-Vestfalija, Hamburg i Bavarija, takođe će narednih dana biti moguća vakcinacija djece od 5 do 11 godina.