KON: PRETPOSTAVLjA SE DA BUSTER DOZA ŠTITI OD OMIKRON SOJA :: Semberija INFO ::

 

KON: PRETPOSTAVLjA SE DA BUSTER DOZA ŠTITI OD OMIKRON SOJA


Foto: Tanjug
- Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se pretpostavlja da će buster doza vakcine protiv korona virusa štititi i od omikron soja.

Kon je za RTS rekao da se situacija u Srbiji poboljšava i da krajem sljedeće nedjelje može da se očekuje da broj novozaraženih padne na manje od 1.000.

Ukazao je da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, a da jedino brine činjenica da se omikron varijanta sve više otkriva.

"Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno", rekao je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Kon je podsjetio da se očekuje veliki upliv stanovništva iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike i ukazao da će neki od njih doći i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego kod nas.

Naveo je da je stav medicinskog dijela Kriznog štaba i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.

"Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se sa maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav "što dirati nešto što se vidi da funkcioniše". Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja", rekao je Kon.

Istakao je da je buster doza vakcine posebno značajna i da dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, kako se pretpostavlja, uspješno štititi i od omikron soja.

Kon je ukazao da je problem to što nikako da se dostigne željeni obuhvat vakcinacije. "Lestvicu smo podigli na 80 odsto, a nismo ni 60 odsto vakcinisanih dostigli", istakao je epidemiolog.

Prema mišljenju Kona, kada je riječ o pandemiji korona virusa, biće lakše sljedeće godine, što ne znači da neće biti kovida 19.

"On ima snagu da se menja, ali neće biti ista bolest, već sada je to jasno sa pojavom omikrona, ali će ostati masovnost, naročito među nevakcinisanima i pitanje je koliko će prirodni imunitet da štiti", zaključio je Kon.

(Tanjug)