GRAĐANI ĆE DONETI KONAČNU ODLUKU :: Semberija INFO ::

 

GRAĐANI ĆE DONETI KONAČNU ODLUKU


- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će konačnu odluku o rudniku u dolini Jadra donijeti građani.

"Nećemo donostiti nikakve nove odluke što se tiče konačnog postojanja rudnika. Tu odluku ćete doneti vi. Samo hoću da imate sve informacije, i po tom pitanju ćemo pomoći i nikome nećemo dozvoliti da vas vara, obmanjuje, već ćemo da gledamo da pomognemo, ali ništa više od toga", rekao je Vučić mještanima doline Jadra poslije dvoipočasovnog razgovora u Gornjim Nedeljicama kod Loznice.

On je istakao da mještani 12 sela jadarskog kraja, koji su zabrinuti zbog istraživanja koja vrši kompanija "Rio Tinto", najviše strahuju zbog deponije koja se pravi između Jadra i Korenite.

"Ja mogu da obećam, razgovaraćemo i videti ugovorne obaveze prema 'Rio Tintu'. Tražićemo od 'Rio Tinta' da se jalovište skloni. Ne može da se računa na profit, već i na zdravlje ljudi, njihov ostanak. Bićemo čvrsti. Zemlju vam ne uzima država. Zemlju ste prodavali vi privatnoj kompaniji 'Rio Tinto' i država tu nikoga nije oštetila. Za to država nije odgovorna", rekao je Vučić.

On je naglasio da Zakon o eksproprijaciji nema veze sa "Rio Tintom", da je u skladu sa Ustavom, ali i da ima normi koje mu se ne dopadaju, kao što su kratki rokovi za reagovanje građana na eksproprijaciju njihove imovine.

"Pošto Zakon o eksproprijaciji nije protivustavan, ali krajnji rok za moj potpis je 10. decembar - predlažem da se napravi predlog zakona o izmenama i dopunama starog zakona, da ga usvojimo do kraja godine, i da tako vratimo stari Zakon o eksproprijaciji", rekao je Vučić.

Vučić je mještanima na skupu u Gornjim Nedeljicama rekao da će se takvom idejom izaći do ponedjeljka.

On je naveo da će u fabrikama "Adijent" i "Mint" biti zaposleno oko 2.000 ljudi, da je država puno uložila u taj kraj i da će nastaviti da ulaže.

Vučić je naveo je Loznica prije bila uništena, da je ostala bez fabrike "Viskoza", da su bile uništene i druge fabrike, kao i Banja Koviljača, a da su putevi u lošem stanju.

"Mi smo doveli 'Adijent' i 'Mint', a samo u Tršić smo uložili četiri miliona evra. Nema puta koji nismo izgradili", naveo je Vučić.

On je dodao i da niko nije čak ni pričao o auto-putu u tom dijelu Srbije i podsjetio da se sada gradi brza saobraćajnice od Šapca do Loznice.
 
(Tanjug)