Detalji akcije "Transporter": Novcem od prodaje droge kupovali skupocjena vozila :: Semberija INFO ::

 

Detalji akcije "Transporter": Novcem od prodaje droge kupovali skupocjena vozila


BANjALUKA - Pojedini osumnjičeni koji su pali u akciji "Transporter" u kojoj je zaplijenjeno 303 kilograma skanka vrijednog 1,2 miliona KM, novcem zarađenim od prodaje droge kupovali su skupocjene automobile i tako "prali" prljavi novac, saznaje "Glas Srpske".

Tokom akcije policija je oduzela više vozila među kojima su "mercedes S klase", "mercedes GLC," "audi SLj7", "golf 8", dva "audija Q5", "BMV IKS 5" te kombi "folksvagen transporter".

U akciji su uhapšeni Bojan Cvijetić koji je bio savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, suspendovani policijski inspektor Mladen Milovanović i Igor Knežević iz Banjaluke, Saša Rađević iz Gradiške, Ivan Jurić iz Tuzle, Tijana Stojanović iz Istočne Ilidže te Aleksandar Nikolić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić.

Kako saznajemo, nakon ispitivanja u policiji, Stojanovićeva je puštena, dok je Tužilaštvo BiH zatražilo pritvaranje šest osumnjičenih, ali nisu saopštili za koga su predložili tu mjeru.

- Nakon ispitivanja osumnjičenih, prijedlog za određivanje pritvora biće upućen Sudu BiH zbog opasnosti od bjekstva i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, droga je nađena u skrivenom "šteku" koji, navodno, koristi Petar Dukić za kojim se još traga. Narkotici su nađeni u njegovom kombiju. Akcijom je obuhvaćen i Radislav Tešić koji je u inostranstvu. On se u utorak javio policiji.

Uhapšene u akciji "Transporter" tužilaštvo i policija sumnjiče da su bili dobro organizovana grupa koja je švercovala marihuanu i kokain, od 2019. do hapšenja, iz Albanije preko Kosova i Crne Gore u BiH uvozila veće količine marihuane, a u obrnutom smjeru švercovali su kokain.

Izvor blizak istrazi je kazao da su aktivnosti grupe i dobar dio dokaza otkriveni zahvaljujući dekripciji mobilne aplikacije "Skaj" koju su osumnjičeni koristili za međusobnu komunikaciju.

Kako su saopštili iz MUP-a Republike Srpske izvršeni su pretresi na više od 20 lokacija u Srpskoj i FBiH.

U Banjaluci su u utorak pretresene prostorije preduzeća "21. maj" i "Milko" u Cvijetićevom vlasništvu, kao i prostorije koje koristi Dukić.

- Tokom pretresa pronađeno je i oduzeto 303 kilograma skanka i privremeno je oduzeto više skupocjenih vozila. Osumnjičene teretimo za organizovani kriminal i neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga. Traga se za još jednim licem - kažu u MUP-u.

Dosije

Pojedini uhapšeni povezivani su sa kriminalnim klanovima u Srbiji i Crnoj Gori. Suspendovani inspektor MUP-a RS Mladen Milovanović hapšen je u julu zbog sumnje da je sa dvoje kolega pomogao u skrivanju Miloša Božovića bliskog "škaljarskom" klanu, a za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica zbog teškog ubistva u Crnoj Gori. Tad je privođen i Dukić zbog sumnje da se u njegovoj kući krio Božović.

Vezani tekst: Pogledajte skupocjene automobile oduzete u akciji „Transporter“


Glas Srpske