NOVI SAD NAJBOLjI EVROPSKI TREND BREND U KULTURI ZA 2021. GODINU :: Semberija INFO ::

 

NOVI SAD NAJBOLjI EVROPSKI TREND BREND U KULTURI ZA 2021. GODINU


Grad Novi Sad dobitnik je nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, u okviru Nagrada za evropske kulturne brendove, koje su 16. put dodijeljene u Drezdenu, saopštila je danas Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Srpska Atina, kako nazivaju glavni grad Vojvodine, na taj način je postala prvi grad u ovom dijelu Evrope koji je ponio tu nagradu, jer su do sada dobitnici bili iz Zapadne Evrope – Pariz, Minhen, Berlin, Oslo i druge metropole.

Zahvaljujući Novom Sadu, Srbija se tako našla u društvu četiri zemlje koje su imale svoje predstavnike među laureatima – Niemačke, Francuske, Italije, Norveške.

U veoma žestokoj konkurenciji za najprestižniju evropsku nagradu u oblasti kulture, našlo se 110 organizacija, institucija i kulturnih ustanova iz Niemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Bjelorusije, Francuske, Izraela, Litvanije, Rusije, Srbije i Holandije.

Novosađani su sada nosioci evropske nagrade koju je njihov grad dobio zbog novih brendova kulture koji su utemeljeni prethodnih godina – manifestacije „Dočeka”, festivala „Kaleidoskopa kulture” i mreže kulturnih stanica.

U okviru projekta i fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, navedeni festivali su se pozicionirali u prethodne četiri godine kao brendovi Novog Sada koji su postavili novi pristup kulturi, povezivanju različitih kulturnih učesnika i organizaciji i realizaciji događaja.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković smatra da je ključna odrednica ove pobjede – kultura zajedništva, jer rijetko koja nagrada je zasluga čitavog grada.

„Novosađani su je dobili jer su vjerovali, podržavali i zajednički radili na stvaranju toliko novog, drugačijeg i kvalitetnijeg u oblasti kulture da je Evropa to ponovo prepoznala. Još jedna evropska titula Novom Sadu nije jedino mjerilo uspjeha, ali je važna jer svaki veliki san prolazi kroz sumnje, od čega je najopasnije podrazumijevanje”, isatakao je Milenković.

Kao legati koji treba da ostanu gradu i nakon godine titule Evropske prestonice kulture, programski luk „Doček” pretvorio je najluđu noć – doček nove godine od zabave do proslave koja obuhvata dvije nove godine, dva računanja vremena, dva pisma i dvije umjetnosti – vizuelnu i izvođačku.

Mreža kulturnih stanica očuvala je kulturno i industrijsko nasleđe grada i stavila ga u službu kulture i umjetnosti, aktivirila prostore u okolnim mjestima i udaljenim dijelovima Novog Sada i ustanovila nove prakse decentralizacije kulture koje mogu biti primjer i za druge gradove.

Ta kulturna mreža za sada obuhvata osam prostora i jednu pokretnu kulturnu stanicu – Karavan.

„Doček” i „Kaleidoskop kulture” su dva od osam programskih lukova koji čine programski koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” za 2022. godinu.

Upravo će u okviru „Dočeka” biti organizovano svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 13. januara 2022, odnosno predstava „Zeniteum 20 :: 22”.

„Kaleidoskop kulture” planiran je od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine.