Natalijina ramonda je simbol pobjede u Prvom svjetskom ratu :: Semberija INFO ::

 

Natalijina ramonda je simbol pobjede u Prvom svjetskom ratu


Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se sutra širom svijeta, a kao glavni motiv za amblem tog praznika kod srpskog naroda koristi se cvijet Natalijina ramonda, koji ima višestruku simboliku i govori o našem narodu i iskušenjima kroz koja je prošao tokom i posle tog rata.

Natalijina ramonda je endemska biljna vrsta koja živi samo na području Centralnog Balkana, u Srbiji, Makedoniji i sjevernoj Grčkoj. Biljka ima zapanjujuću sposobnost da, kao mitska ptica Feniks, vaskrsava. I kada je u potpunosti osušena samo malo vode dovoljno je da sasvim osušena biljka oživi.

Natalijina ramonda nije ljekovita. Višegodišnja je, zelena i zeljasta biljka koja ima snažno podzemno stablo. Visoka je desetak centimetara, a krunica je uglavnom ljubičaste boje.

Ova biljka, kako su pisali mediji, spada u drevne, praktično fosilne vrste. Ostatak je suptropske flore, vjerovatno iz Afrike, koji je preživio ledeno doba i potom se povukao u skrivene dijelove Balkana.

U amblemu koji se nosi na reveru, osim cvijeta Natalijina ramonda, nalaze se i dvije zelene trake, koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.


Glas Srpske