ŠEST DECENIJA DRAGOCJENE SPOMEN-ZBIRKE BELjANSKI :: Semberija INFO ::

 

ŠEST DECENIJA DRAGOCJENE SPOMEN-ZBIRKE BELjANSKI


Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, dobro poznata lokacija na novosadskom Trgu galerija, šest decenija dragoceno je stjecište poznavaoca umjetnosti, nezabilazno posebno za one čiji je senzibilitet usmjeren na naše velike slikare i vajare koji su stvarali u prvoj polovini 20. veka, a koji čine djela u kolekciji ovog našeg nekadašnjeg diplomate i velikog darodavca.

Krajem oktobra u zdanju spomen-zbirke, namjenski građenom upravo za svrhe koje i danas obavlja, održana je prigodna svečanost obilježavanja 60. rođendana ovog decentnog „legata intimnog karaktera i kosmopolitskog duha”, u kojem posjetioci mogu uživati u remek-djelima umjetnika poput Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Marka Čelebonovića, Petra Dobrovića, Petra Lubarde, Zore Petrović, saznati o životu Beljanskog i naših najznačajnijih umjetnika i umjetnica.

Podsjetnika radi, kao diplomata od karijere, Beljanski je svijetu umjetnosti, muzejima, obilasku starina, antikvarnica i galerija, ateljea i mjesta gde su umjetnici izlagali, poklanjao posebnu pažnju, ako ne i veću nego svojoj struci – diplomatiji, ističu s ponosom u spomen-zbirci. Njegova naklonost prema umjetnosti i kolekcionarska strast formirane su postepeno i uporedo s njegovom profesijom.

Rukovodeći se riječima samog Beljanskog, koji je zapisao da je o „samom likovnom fenomenu, koji je u suštini vrlo kompleksan, vodio razgovore sa sobom 1001 noć”, upravnici ove kuće umjetnosti trudili su se, jedan za drugim, da to njegovo duboko interesovanje i ljubav dostojno isprate. Prikazivali su nam zajedno sa svojim saradnicima svih ovih decenija i na stalnoj postavci i na posebnim izložbama i gostovanjima katrakter ne samo zbirke i njenog vlasnika već i karaktere stvaralaca koji je čine, a čije su slike, skulpture, crteži i tapiserije u nju pohranjene.

Povodom dana rođendana, po tradiciji, održana je i svečanost dodjele nagrade spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad sa temom iz nacionalne istorije umjetnosti, odbranjen na Odjeljenju za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ove godine ipak, a razlozi su pandemijske prirode, dodjela je bila donekle drugačija nego inače. Budući da prethodne, 2020. godine ona nije bila svečano uručena, najprije je priznanje dodijeljeno prošlogodišnjoj dobitinici, Jeleni Gačić, a mišljenje metnora, prof. dr Aleksandra Kadijevića, pročitala je Milana Kvas, upravnica spomen-zbirke, da bi predsednik Upravnog odbora spomen-zbirke Damir Savić pročitao ovogodišnju Odluku o proglašenju nagrade Katarini Simeunović za master rad „Nova predmetnost u srpskoj umjetnosti sedme decenije 20. vijeka”. Prethodna nagrađena Jelena Gačić diplomu je uručila novoj laureatkinji, a mentorka prof. dr Simona Čupić, sa Odjeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iznijela je mišljenje o radu.

Semberija info