Vodostaji rijeka opadaju, stanje se normalizuje :: Semberija INFO ::

 

Vodostaji rijeka opadaju, stanje se normalizuje


Фото - Фена

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini se normalizuje, nakon što su vodostaji većine rijeka danas u opadanju. Štete se i dalje zbrajaju, a stanovnici u poplavljenim mjestima strahuju od najavljenih novih padavina.

Nakon obilnih padavina situacija u TK se normalizuje

Nakon višednevnih padavina situacija u Tuzlanskom kantonu se postepeno stabilizuje. 

Jučer u popodnevnim satima tri rijeke na području Živinica: Spreča, Gostelja i Oskova su bile na ivici izlijevanja, dok su danas vodostaji tih rijeka u opadanju.

"Nakon angažovanja svih raspoloživih službi zaštite i spašavanja, te prestanka padavina, stanje na terenu je bolje i trenutno nema elemenata za proglašenje stanja prirodne nesreće", izjavio je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Sve službe su na terenu u obilasku određenih lokacija kako bi se riješili problemi nastali zbog padavina.

Tokom jučerašnjeg dana i noći sve službe za spašavanje su radile na pročišćenju korita kako ne bi došlo do začepljenja, izgradnji dodatnih nasipa pomoću vreća sa pijeskom i saniranja klizišta, kako bi bile izbjegnute veće materijalne štete. 

Također iz preventivnih razloga, pristupilo se i evakuaciji 13 stanovnika.

U Strašnju, naselju na području Živinica, ekipe Civilne zaštite  su na  terenu i poljoprivredna zemljišta su pod vodom, izvještava reporterka BHRT. 

Kuće i ljudski životi nisu u opasnosti.  Nakon povlačenja rijeka Gostelja i Oskova,  raste nivo Spreče,kada bi moglo biti problrema.  Naredna 24 sata su problematična. Mještani su navikli na ovakve stanje, te se pripremaju. 

U Tuzli  je prijavljeno plavljenje ne nekoliko  stambenih objekata,a iz Civilne zaštite kažu da su to izolovani slučajevi. Brana jezera Modrac je u porastu,ali s obzirom na to da je kiša prestala, ne bi trebalo biti problema. 

Poplave napravile velike štete u Kijevu  

Poplave su nanijele veliku materijalnu štetu stanovništvu Istočnog Sarajeva.  Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić obišli su  danas poplavljena područja  u opštinama Trnovo i Istočna Ilidža.  
 
 Kiša trenutno ne pada, ali se stanovnici pripremaju, jer su najavljene nove padavine.  Ljudi su u strahu, i kažu da ovakva šteta nije zapamćena u posljednjih 100 godina, javlja reporterka BHRT. 

Premijer RS Radovan Višković je tokom posjete  najavio je pomoć  svim ljudima koji su pretrpjeli štete. Izrazio je očekivanje da će gradska i opštinska komisija izaći ne teren, kako bi evidentirali štetu. Istakao je da će sigurno trebati vremena da se saniraju sve štete. 

"Svakom čovjeku će, u granicama naših mogućnosti, biti pružena pomoć, bez obzira kolika je ona", rekao  je Višković, naglasivši kako je dobro što nije bilo ljudskih žrtava. 

Načelnik opštine Trnovo  Dragomir Gagović rekao je kako su ovih dana neprestano radila dva, tri bagera, kakoaščistili tefen, te da je zabrinjavajuće što je najavljena kiša. 

Jaka kiša sa olujnim vjetrom nanijela je veliku štetu i Olimpijskom centru Jahorina. 

Vodostaj Bosne niži za 60 cm

Vodostaj rijeke Bosne u opštinama nizvodno od Zenice jutros je niži za oko 60-ak centimetara u odnosu na ranija mjerenja te više ne prijeti da pričini štete- kazao je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona džavid Aličić.

- Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće.Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete - kaže Aličić.

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada.  Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u oštini Doboj-Jug.

- Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u „špicu“.
S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete- napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Tek predstoji formiranje komisija koje će, najavljuje, obići poplavljena područja i objekte te sačiniti izvještaje.

Povukao se vodostaj  Bosne u Doboju, nema opasnosti od izlijevanja

Također, vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros je opao u odnosu na mjerenje od protekle noći, u 7.30 sati iznosio je 265 centimetra.

Vodostaj je u 1.30 minuta iznosio 308 centimetara, a u 23.00 časa bio 324 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Hercegovina: Vodostaji u padu, Hotovlje još nedostupno  

U Hercegovini jutros situacija na većini područja stabilna. Voda se povlači a vodostaji su u padu ili stagnaciji. 

Prometna komunikacija teče uredno s iznimkama nekoliko regionalnih putova na području oštine Konjic.  Riječ je o putu r 436 Borci-Kalinovnik te putevma i prema naseljima Rajac i selu Hotovlje. 

Aktivnosti sanacije posljedica klizišta i danas su u toku a Opština Konjic uputila je poziv za pomoć u angažiranju građevinskih strojeva  kako bi se što skorije riješio problem na deblokadi putne komunikacije. 

Oprskrba električnom energijom uredna je na cijelom području HNK,  osim u dijelovima Opštine Konjic od naselja Dindol do Hotovlja,  ali ekipe Elektroprivrde rade na otklanjanju tih kvarova.


Fena / BHRT