VIŠKOVIĆ U ISTOČNOM SARAJEVU: SANIRATI POSLjEDICE POPLAVA :: Semberija INFO ::

 

VIŠKOVIĆ U ISTOČNOM SARAJEVU: SANIRATI POSLjEDICE POPLAVA


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se večeras sa rukovodstvom grada i opština Istočnog Sarajeva.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić i direktor JU Vode Srpske Miroslav Milovanović.

Premijer Srpske najavio je podršku ugroženima u poplavama koje su pogodile ovaj dio Republike, rekavši da očekuje da gradska i opštinske komisije izađu na teren i evidentiraju štetu.

- Imao sam potrebu da dođem, sutra ću obići teren, prije svega, lokalne zajednice koje su pretrpjele najveću štetu - rekao je Višković.

On je rekao da će zbog hitnosti situacije vjerovatno biti održana telefonska sjednica Vlade, kako bi se Javnoj ustanovi Vode Srpske izdala naredba da izvrši pregovarački postupak i izabere izvođača koji bi sanirao korito rijeke Željeznice.

- Ta rijeka je najviše poplavila domaćinstava, a prijetila je i nekim drugim domaćinstvima - rekao je Višković i dodao da će Vlada obezbijediti određena finansijska sredstva.

On je rekao da su pripadnici Civilne zaštite stavili sve resurse na raspolaganje.

- Mi ćemo hitno reagovati na zaštiti dalje devastacije i mogućeg daljeg uništenja privatnih i poslovnih objekata - rekao je Višković i dodao da ljudi koji su evakuisani nisu u mogućnosti da se vrate u svoje domove, ali je Vlada spremna da finsira njihov alternativni smještaj.

On je naveo da će ujutro sa nadležnima izaći na teren da vide situaciju na putnom pravcu od Sarajeva prema Trnovu, te da će biti izdat nalog da se po skraćenoj proceduri izvrši sanacija kritičnih mjesta.


Višković je istakao da opasnost još nije prošla, te da se očekuju obilne padavine od ponedjeljka, oko 100 litara po metru kvadratnom, pa bi ponovo moglo doći do novih šteta.

Pozvao je sve nadležne da se pripreme da bi se priduprijedila šteta, poručujući da Vlada neće praviti nikakvu razliku među ljudima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je Vladi i premijeru na angažmanu, navodeći da će Gradska uprava učestvovati u snošenju troškova za zaštitne nasipe.

- Ova situacija je svima nama opomena i moramo da razmišljamo da u idućoj godini više sredstava izdvojimo za čišćenje korita manjih rijeka - rekao je Ćosić i poručio da je najvažnije to što nije bilo ljudskih žrtava u ovoj elementarnoj nepogodi koja je pogodila Sarajevsko-romanijsku regiju.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je ova opština pretrpjela štetu kakvu ne pamti u posljednjih 100 godina, navodeći da je juče u mjestu Kijevo evakuisano devet osoba, te da vodosnabdijevanje još uvijek nije normalizovano.

- Šteta kod poljoprivrednih proizvođača mjeri se desetinama hiljada maraka. Velika su oštećena na putevima, koritima rijeka. O ukupnoj šteti teško je govoriti u ovom momentu - rekao je Gagović, dodajući da su pred građanima još dvije teške noći zbog najavljenih padavina.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović zahvalio je premijeru Srpske na posjeti i najavljenoj pomoći.

- Pred nama je još jedna noć koja će proći u dežurstvu. Pred nama je ponedjeljak za koji su najavljene obilne padavine i pripremamo se za to - rekao je Božović, zahvalivši privrednicima koji su pritekli u pomoć.

(RTRS)