Niže marže bez efekta na kućne budžete :: Semberija INFO ::

 

Niže marže bez efekta na kućne budžete


BANjALUKA - Najavljeno smanjenje marže na osnovne životne namirnice, o čemu bi trebalo danas da se izjasni Vlada Republike Srpske, neće ostaviti vidljiviji trag i olakšati svakodnevicu domaćinstvima, jer su cijene u posljednjih četiri-pet mjeseci previše porasle.

Tvrde to za “Glas Srpske” predstavnici udruženja potrošača i ekonomisti, reagujući na najavu premijera Radovana Viškovića da će Vlada na današnjoj sjednici reagovati na rast cijena i donijeti izmjene uredbe o maržama kojima je predviđeno njeno ograničenje za osnovne životne namirnice. Višković je naglasio da je do sada maksimalna marža u veleprodaji i maloprodaji bila deset, odnosno osam odsto, a da će tim izmjenama biti osam odsto, odnosno šest.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora kažu da će izmjene uredbe o maržama od dva odsto gotovo nevidljivo uticati na kućne budžete građana.

- Daleko od toga da ne podržavamo odluku Vlade da se koliko-toliko zaštite potrošači, ali čini se da su poskupljenja toliko velika da će smanjenje biti zanemarljivo, posebno zbog toga što većina proizvoda stiže iz uvoza - naveli su u ovom udruženju.

Poručuju i da je sada pravi čas da se okrenemo domaćoj proizvodnji i proizvodima koje možemo nabaviti na našem tržištu, jer su prilikom nabavke jeftiniji. Iz udruženja “Don” podsjećaju da je u posljednjem periodu došlo do poskupljenja gotovo svih osnovnih životnih namirnica.

- Sve je prisutnije smanjenje gramaže, razne akcije, pa je teško sve detaljno popratiti. Ipak, najvidljivije je poskupljenje ulja, čije su cijene sa dvije marke skočile na 3,20 KM, pa čak i više od četiri marke, u zavisnosti od proizvođača - dodaju u udruženju “Don”.

I ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da najavljeno minimalno ograničenje marže neće imati uticaja na životni standard.

- Radi se o promjeni od nekih dva odsto i ako posmatrate čak i jeftinije artikle, na kraju nećemo imati vidljiv efekat kada je u pitanju životni standard - tvrdi Ljuboja.

On napominje da će vjerovatno doći do manjeg volumena prikupljanja indirektnih poreza.

- Ipak, ograničenja marži na tržištu i ekonomijama gdje cijenu robe diktira ponuda i potražnja, sa malim iznosima ne mogu donijeti apsolutno nikakve efekte - smatra Ljuboja.

Vlada Srpske donijela je 2019. godine Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe, kojom se privrednim društvima, pravnim licima i preduzetnicima ograničava marža pri formiranju cijena u prometu na veliko, odnosno na malo, a odredbe te uredbe su na snazi i danas.

Tim aktom marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice i to: so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za bebe i lijekovi.

Korekcije

Stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević kaže da poskupljenje goriva uvijek diktira rast cijena ostalih proizvoda, ali da kada dođe do nižih cijena naftnih derivata, ne dolazi do korekcije ostalih cjenovnika.

- Cijene pojedinih namirnica porasle su od pet do deset odsto, pa čak i do 50 odsto, kao što je slučaj sa jestivim uljem - navela je Radoševićeva.


Glas Srpske