Jovanović: Šmitov izvještaj pokušaj da se Srpska zaplaši i pristane na veću unitarnost :: Semberija INFO ::

 

Jovanović: Šmitov izvještaj pokušaj da se Srpska zaplaši i pristane na veću unitarnost


BEOGRAD - Nekadašnji srpski diplomata Vladislav Jovanović ocijenio je danas da je izvještaj njemačkog diplomate Kristijana Šmita o stanju u toj zemlji, upućen Savjetu bezbednosti UN, pokušaj da se Republika Srpska zaplaši i da predstavlja političko prinuđivanje Srpske da prihvati ustupke i pristane na sve veću unitarnost BiH.

Jovanović u razgovoru za Tanjug ukazuje na to da je to samo pokušaj i da se više od toga teško može ići jer se, kako navodi, „ulazi u minsko polje neizvesnosti koje niko ne želi, niti iko može da predvidi sve moguće posledice“.

Jovanović smatra da će zato i debata u Savjetu bezbjednosti bez Šmita biti u pravcu vraćanja na političku realnost koja bi morala da dovede do pojačavanja saradnje dva entiteta i tri naroda koji treba da, kako navodi, bez prisustva sa strane sjednu i riješe sve probleme koje ih razdvajaju kako bi „zajednička labava država BiH bila uspešna u svakom pogledu“.

-Dejtonski sporazum nije predvideo da BiH bude unitarna država, već da bude labava država u kojoj će sva vlast i život da se odvija u dva entiteta koji su ravnopravni - podsjeća Jovanović.

Prema njegovim riječima, Šmit je u izvještaju zauzeo stranu - bošnjačku, što ga je automatski definisalo kao nekoga ko ne stoji uz Dejtonski sporazum, što je njegova obaveza, i to pogotovo „svaljivanjem“ svega spornog što bi moglo dovesti do sukoba u BiH na jednu stranu i jednu ličnost.

-Šmit je zauzeo stav da je sve što je rađeno u FBiH nesumnjivo, ne može se dovoditi u pitanje, a sve ono što se dešava u drugom entitetu, pogotovu što se sve svaljuje na jednu ličnost, može dovesti do sukoba - kazao je Jovanović.

Smatra da je to ujedno i provokacija Republike Srpske i ističe da za to ne postoji nikav oslonac u stvarnosti jer, podsjeća, Srpska nema vojnu silu, već samo policiju, a, kako dodaje, neko ko nema vojnu silu ne može da bude bilo kakva prijetnja za mir.

Ističe, međutim, da je s druge strane Republika Srpska u defanzivi jer se brani od dosadašnjih oduzimanja njenih nadležnosti i najavljivanja novih oduzimanja nadležnosti naročito u oblasti voda i šuma.

-To bi onda rešilo tu takozvanu široku autonomiju entiteta osnovnih elemenata. Ako nemaju vodu i zemljište, a nemaju ni druge nadležnosti koje su ranije oduzete onda se postavlja pitanje čemu prazna čaura bez ploda - kazao je Jovanović podsjećajući da je Srpskoj do sada uz pomoć „stranih posrednika“ oduzeto dvadesetak, tridesetak nadležnosti.


​Tanjug / Glas Srpske