Ambasador Alkalaj za BHRT: Mandat EUFOR-a će biti produžen za godinu dana :: Semberija INFO ::

 

Ambasador Alkalaj za BHRT: Mandat EUFOR-a će biti produžen za godinu dana


Ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj kaže kako je ubijeđen da će doći do produženja manadata EUFOR-a za narednu godinu dana, ali da u ovom trenutku nema uvida u kojoj formi, jer je sjednica Vijeća sigurnosti UN odgođena sutra za 15 sati.   

Sjednica Vijeća sigurnosti je prema posljednjim informacijama iz Njujorka  definitivno odgođena, ali i dalje nema jasnog saopštenja šta je razlog tome. Poznato je da će sjednica početi sutra u 15 po lokalnom vremenu  

O otkazivanju sjednice, ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj, govorio je  iz Njujorka za BHT1 uživo, te rekao kako  su se pregovori vodili  o samoj Rezoluciji o produženju mandata EUFOR-a , kao i razmatranju situacije u BiH, na osnovu izvještaja Visokog predstavnika. 

"Pretpostavljam  da će doći do produženja manadata EUFOR-a i za narednu godinu dana. To u kojoj će formi biti, nemam  još uvida, ali sam  ubijeđen da će mandat biti produžen za godinu dana. Misija Altea bi trebala biti nastavljena. Nikad nije ni bila upitna misija Altea  i ona je korištena kao džoker u pregovaranju oko određenih stvari. Misija Altea ide i njena obnova mandata nije upitna. Bilo je upitno samo kako  formulirati Rezoluciju, kaže ambasador Alkalaj.

Pojašnjava kako  ostaje da se isčisti tekst rezolucije, da li da se u tekstu pominje ime ili funkcija visokog predstavnika ili ne, čemu se protive Rusija i Kina.

Na tome se sada radi, pregovori se vode već par dana, sinoć su trajali do kasno u noć, a bit će nastavljeni i danas od 10 sati po našem vremenu, kaže ambasador Alkalaj.   
 
Ambasador Alkalaj kaže da se iza zatvorenih vrata vode razgovori o tome da li će se se visoki predstavnik Kristijan Šmit obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti UN:

"O tome se raspravlja iza zatvorenih vrata sa zememljama članicama  Vijeća sigurnosti .BiH nema pristupa takvim  razgovorima, pošto su zatvoireni za druge zemlje.  Dobivamo određene informacije iz diplomatskih kuloara i još nije definirano ko će i kako nastupiti sutra, kaže ambasador Alkalaj.  

Komentarišući  objave Vijeća za demokratizaciju društva iz Berlina koji je na tviteru objavio da je u ovoj igri, na neki način,  pobijedila Rusija, koja će  glasati za produženje misije  Altea u BiH, ali da se  zauzvrat  iz rezolucije briše sve što ima veze sa OHR-om i visokim predstavnikom kojeg Rusija ne priznaje, ambasador Alkalaj kaže: 

"Takve  glasine pronose se  ovuda po diplomatskim krugovima. Međutim, ne bih rekao da je izvojevana nečija pobjeda, odnosno da je Rusija pobijedila. Nego bih rekao da će tu BiH pobijediti, što se tiče produžetka mandata EUFOR-a.S druge strane, kakva god odluka da bude donesena i ko god   da bude izvjestilac -mislim da će to biti dobra platforma da se raspravi o najvećoj krizi u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma,  da se o tome raspravi unutar  zemalja članica Vijeća sigurnosti.


Gardian je objavioo dijelove  izvještaja  visokog predstavnika, u kojem Kristijan Šmit kao glavnog krivca vidi predsjednika SNSD-a. O tome kako se posmatra situacija u BiH, ambasador Alkalaj kaže da postoji velika  zainteresiranost zemalja članica Vijeća sigurnosti:  

BiH  ima veliki broj prijatelja zemalja  pored stalnih članica Vijeća sigurnosti i  mislim da će  ta rasprava biti dobra u tom pravcu da se oslika pravo stanje, kaže ambasador Alkalaj. 

Dodaje kako Izvještaj  veoma realno prikazuje  situaciju, te da nema informacija ko će biti izvjestilac. 

"Izvještaj je vrlo realno prikazao stanje, bez uljepšavanja , bez  friziranja stanja. Stanje je loše, stanje je vrlo, vrlo kritično i dobro je što je prikazano, jer je to  i dobra je osnova da se zemlje članice Vijeća sigurnosti upoznaju  sa realnom situacijom i opasnošću u koju  može da eskalira ova situacija u BiH. A to i jest zadatak Vijeća sigurnosti, čije su odliuke obavezujuće za sve zemlje UN-a.", kaže ambasador Alkalaj. 

Bh. ambasador smatra da je trenutno najveća opsanost u BiH  blokada institucija, te  povlačenje zakona koji su doneseni u parlamentarnoj proceduri,iz etiteta,  te smatra da je  apsurdno da niža organizaciona jedinica pokušava da povlači zakone donesene u Parlamentu BiH.  

"Mislim da to stvara nepotrebne  tenzije. Bolje da se okrenemo ka tome kako da unaprijedimo odnose, a ne da neko stvara zasebne  oružane snage, ili obavještajne snage, o čemu je ovdje riječ, kaže ambasador Alkalaj.  

Za Rusiju su , kaže ambasador Alkalaj, pored produženja rada OHR-a sporne i bonske  ovlasti:  

 "To su stvari  na koje je naišao otpor Ruske Federacije i Kine. Međutim, povlačenje odluka i  ranijih ovlasti stvara nepotrebnu tenziju u čitavoj zemlji i mislim daje narod u BiH veoma  uzbuđen, s obzirom na situaciju i mislim da  aktivnost Vijeća sigurnosti treba doprinijeti  da se tenzije spuste i da se stvari postave na pravo mjesto i da budu u okviru Dejtonskog sporazuma.

Ambasador Alkalaj smatra da u ovom trenutku nije moguće zatvaranje OHR-a, jer on treba da  pomogne BiH na ispunjavanju uslova za ulazak u EU. 
 
Ništa se posebno ne zahtijeva nego ono što je dogovoreno što predsatavlja dio našeg ukupnog puta ka EU. Naše unutrašnje uređenje odnosa u zemlji u oblasti prava, korupcije i svih  eleleme ata jedne države su one stvari na koje bi se trebalo fokusirati. Uloga OHR je tu da pomogne da se te stvari rješavaju a ne da bude neki patron.  Oni su tu i treba da nam pomognu da stvarii du u pravom pravcu,a ne da neko osporava, kaže ambasador Alkalaj.  

O tome koliko OHR može da uradi bez potvrde Vijeća sigurnosti, bh. ambasador kaže: 

Ostaje da se vidi i prvi ispit tog autoriteta je na ovoj sjednici.Mislim da taj autoriutet treba da se vrati i da Šmit treba da djeluje u okviru onoiga  što je dogovoreno.  Ja se nadam da će se stvari srediti" 

Također smatra da bi se Kristijan Šmit trebao obratiti na sjednici Vijeća sigurnosti, jer se do sada uvijek obraćao, bilo lično, bilo video-linkom. 

Kada je riječ o ugroženosti Dejtonskog sporazuma i trenutnog stanja ju BiH,  bh.  ambasador u UN-u  smatra da  je stanje ozbiljno i da se dešava nešto što se do sada nije dešavalo i da ga treba  sagledati veoma ozbiljno.   

Mnogi ljudi u Sarajevu su  me pitali da li se sprema rat . Mislim da zabrinutost običnih ljudi, pogotovo  onih koji  su proveli rat u okupiranom Sarajevu nije bez razloga. Mislim da ponašanje koje dolazi iz Republike Srpske i pogotovo od remetilačkog faktora gospodina Dodika u svojoj kulminaciji prevazilazi sve  normalne načine ponašanja kako političari u BiH  treba da se odnose  prema tom problemu. Mislim da je situacija dosta ozbiljna , kaže ambasador Alkalaj.

O izostanku reakcije međunarodne zajednice na Dodikove  poteze, ambasador Alkalaj kaže kako  dugo posmatra njegovo ponašanje i da je riječ o probnom puštanju balona, te da ide dokle može, a onda stane i reterira:  

"Uvijek pokušava da pomjeri granicu u onome što nije u interesu BiH. On sad pokušava da  proturi nešto što je  totalno protivno Dejtonskom sporazumu i on pokušava da se s tim održi na vlasti i polako gubi. Evo, osipa se i  članstvo SNSD i mislim da tu on polako gubo tlo pod nogama. A kad se takve stvari dešavaju, onda se čine očajnički potezi. Mislim da to  nije u interesu nijednog naroda,  a RS kojoj može da donese ogromne štete", kaže bh. ambasador.  

Dodaje i kako je velika zainteresiraniost američke administracije za rješavanje problema u BiH , o čemu dovoljno govore imenovani nosioci funkcija iz  koji će i u novembru imati višestruke posjete BiH. 

O tome kako će se razvijati situacija, ambasador Alkalaj kaže:

 "Očekujem energičnije poteze i američke i EU administracije  prema remetilačkim faktorima i to mora da se  sankcioniše i da  se stvari  vrate na normalne tokove i da se  nastavi u  mirnom i smirenom okruženju razgovarati. Zveckanje  oružjem, silom i prijetnjama, sigurno se daleko neće dobaciti. Očekujem, a evo i apelujem,  da se međunarodna zajednica aktivno uključi i da preduzme odlučne mjere da se  remetilački faktor ukloni, bez kreiranja dodatnih poteškoća i da BiH krene naprijed, poruka je Svena Alkalaja, ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama. 

​BHRT