Tajvanske vazduhoplovne snage upozorile kineske avione :: Semberija INFO ::

 

Tajvanske vazduhoplovne snage upozorile kineske avione


TAJPEJ - Tajvanske vazduhoplovne snage upozorile su danas osam kineskih aviona, uključujući borbene avione, koji su ušli u njegovu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Tajvan se već godinu dana i više žali se na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u blizini ostrva pod njenom samoupravom, često u jugozapadnom dijelu zone protivvazdušne odbrane u blizini ostrva Pratas koja su pod kontrolom Tajvana, prenio je Rojters.

Kineski avioni uključivali su šest lovaca J-16, jedan protivpodmornički i jedan osmatrački avion, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njen i ne isključuje da ga zauzme silom, kaže da kineske vojne aktivnosti u blizini ostrva ugrožavaju regionalnu stabilnost, ističući da će braniti svoju slobodu i demokratiju.

SAD protiv akcija Pekinga koje jačaju tenzije sa Tajvanom

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je rekao šefu kineske diplomatije Vangu Jiu da se SAD protive akcijama Pekinga koje su pojačale tenzije u Tajvanskom moreuzu, saopštio je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Tokom jednočasovnog sastanka sa Vangom na marginama samita G20, Blinken je jasno stavio do znanja da je Vašington protiv bilo kakvih unilateralnih promena status kvo koje inicira Peking, naveo je zvaničnik, prenosi Rojters.

SAD žele da se na odgovoran način ponašaju u jakoj konkurenciji i trci dve najveće svetske ekonomije, dodao je zvaničnik i naglasio da se obe strane slažu da su otvoreni kanali komunikacije od ključnog značaja.

Vang Ji optužuje SAD za tenzije oko Tajvana

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da su tenzije oko Tajvana izazvane podrškom američkih snaga koje se zalažu za njegovu nezavisnost, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski ministar i državni savetnik Vang Ji pozvao je Sjedinjene Američke Države da isprave svoj „pogrešan kurs“, kako se navodi, o raznim pitanjima i da vrate kinesko-američke odnose na kolosejk zdravog razvoja, prenosi agencija Rojters.

Na sastanku na marginama samita Grupe-20 u Rimu, Vang Ji je rekao Blinkenu da je Tajvan najosjetljivije pitanje u njihovim odnosima, dodaje se u saopštenju.

SAD potvrdile posvjećenost politici odbrane Tajvana

Direktorka Američkog instituta u Tajpeju Sandra Oudkirk, poručila je je u subotu da SAD ostaju posvećene pomoći Tajvanu da se odbrani.

Oudkirk, koja je praktično najviši predstavnik SAD na Tajvanu, sa kojim Vašington nema zvanične diplomatske odnose, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je preuzela funkciju u julu, opisala je odnose SAD sa Tajpejom kao "čvrste", prenosi Rojters.

„SAD imaju obavezu da pomognu Tajvanu da obezbedi svoju samoodbranu“, rekla je američka zvaničnica.

Njene primjedbe dolaze pošto su posljednjih nedjelja eskalirale tenzije između Tajpeja i Pekinga, koje ne isključuju mogućnost da Kina na silu zauzme ostrvo koje smatra svojom suverenom teritorijom.

Dok SAD, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske odnose sa ostrvom na koje pravo polaže Kina, one su najvažnija međunarodna podrška Tajpeju i glavni snabdjevač oružjem, a administracija predsjednika Džozefa Bajdena je ponovo istakla tu podršku, uz oštro protivljenje Pekinga.

Na pitanje da li će SAD stati u odbranu Tajvana ako Kina napadne, Oudkirk je rekla da je politika Vašingtona prema ovom pitanju jasna i da ostaje nepromenjena, pozivajući se na nekoliko američkih zakona koji regulišu njene odnose sa Tajpejom.

Ostrvo je pod sve većim vojnim i političkim pritiskom da prihvati upravu Pekinga, a on se ogleda i u čestim misijama kineskih vojnih aviona u identifikacionoj zoni tajvanske vazdušne odbrane, što izaziva zabrinutost međunarodne zajednice.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je u utorak sve države članice Ujedinjenih nacija da podrže "snažno, smisleno učešće Tajvana u sistemu UN".

Tajvan je imao svoje mjesto u UN i zastupao je Kinu u UN do 25. oktobra 1971. godine, kada je glasanjem doneta odluka da Peking preuzme to mjesto i bude jedini predstavnik za Kinu.


Tanjug / Nezavisne