Njemačka: Transport gasa "Sjevernim tokom 2" ne ugrožava nikoga :: Semberija INFO ::

 

Njemačka: Transport gasa "Sjevernim tokom 2" ne ugrožava nikoga


BERLIN - Transport ruskog gasa u Njemačku preko kontroverznog gasovoda "Sjeverni tok 2" neće ugroziti snabdijevanje najvećih evropskih ekonomija, ni Evropsku uniju, saopštilo je danas ministarstvo ekonomije Njemačke.

Iako je gasovod spreman da isporučuje gas, još nedostaje sertifikat Federalne agencije njemačke (gasne) mreže, a analiza ministarstva je ključni uslov da to regulatorno tijelo nastavi proces sertifikovanja, prenio je Rojters.

"U svojoj analizi Savezno ministarstvo privrede zaključilo je da izdavanje sertifikata ne ugrožava sigurnost snabdijevanja gasom Njemačke i Evropske unije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe se predočava da je ministarstvo dostavilo svoju analizu regulatornom tijelu nakon razgovora sa susjednim zemljama EU i dodaje da su Italija, Austrija, Poljska, Češka, Mađarska, Estonija, Letonija i Litvanija dobile priliku da učestvuju u konsultacijama.

Njemački regulator ima rok do početka januara da sertifikuje gasovod, ali bi odluku mogao donijeti i ranije.

Nakon što regulatorno tijelo da svoju preporuku taj dokument se šalje Evropskoj komisiji koja ima rok od dva mjeseca da se izjasni.


Tanjug / Glas Srpske