„ZLATNA NARANDžA” ZA „BRATOVOG ČUVARA” :: Semberija INFO ::

 

„ZLATNA NARANDžA” ZA „BRATOVOG ČUVARA”


Pobjednički film u Nacionalnom takmičarskom programu 58. Antalijskog festivala je „Bratov čuvar” Ferita Karahana. Osvojenoj „Zlatnoj narandži” za najbolji film pridružile su se i nagrade za najbolji scenario koji je Karahan i napisao, kao i za najbolju montažu koji je takođe ovaj autor radio zajedno sa svojim saradnicima.

U ovom estetski i narativno snažnom filmu  prati se sudbina dva malena prijatelja – Jusufa i Memu, u osamljenom internatu za kurdske dječake u surovim planinskim predjelima istočne Anadolije i čitav niz birokratskih prepreka i represija postavljenih od školskih (državnih) vlasti. Karahanove nagrade su zaslužene, a prije nego što ih je osvojio rekao je da je ovu filmsku priču napisao iz ličnog iskustva i da ju je pisao još od 2009. godine „svjestan tada da još ne postoji dovoljna lična vremenska distanca”.


Naime, Ferit Karahan koji je i sam pripadnik kurdskog naroda, proveo je šest godina u jednom takvom internatu kakav su gledaoci mogli da vide u njegovom filmu.

– Za mene je internat bio velika trauma, čitav niz teških situacija sa mnogo nasilja. Čitavo društvo je tih devedesetih godina bilo naviknuto na nasilje, pa samim tim ni škola nije bila izuzetak. Tek 2016. godine se promenila klima u Turskoj u odnosu na kurdski narod i tek tada sam bio spreman da napišem novu verziju scenarija koji ne bi govorio samo o politici. Tek tada je u meni sazrelo i tek tada sam shvatio da su i nastavnici bili žrtve istog sistema i da su živjeli i radili u stalnoj dilemi kako da se nose sa represivnom atmosferom oko sebe. Sam sistem se nije mnogo promijenio, ali je sada moguće na to ukazivati. Mislim da je važno ukazati i na to da bi bolje tretiranje još u ranom detinjstvu pomoglo ljudima da se uzdignu i postanu uspješni.

Drugi turski film po broju osvojenih nagrada jeste „Ker” Tajfuna Pirselimoglua. Osim nagrade za najbolju režiju pripala mu je i ona za najbolju muziku, kao i nagrada Udruženja turskih filmskih reditelja. Pirselimoglu je poznat po svom minimalističkom rediteljskom postupku sa kojim postiže dramske naboje u svojim filmovima. Takav je slučaj i u filmu „Ker” u kojem glavni junak Kan biva uhvaćen u spiralu pravog pakla od života nakon što je bio svjedok ubistva u malom gradu u koji je stigao na očevu sahranu...

Ni vrlo dobar „Anadolijski leopard” Emrea Kajiša nije ostao nenagrađen. Za film u kojem pripovijeda o starom i iskusnom direktoru zoo-vrta u Ankari nad kojim lebdi opasnost od zatvaranja i prodaje prostora bogatom arapskom investitoru iako u vrtu živi takođe ostarjeli anadolijski leopard, inače zaštićena vrsta, Emre Kajiš je osvojio nagradu za najbolji debitantski film, kao i nagradu za najbolju scenografiju. Vizuelno i značenjski raskošnom filmu „Prvirženost, Hasan” proslavljenog turskog reditelja Semiha Kaplanoglua (ovo je njegov drugi film iz nove triologije nazvane „Privrženost”), pripala je nagrada za najbolji snimateljski rad i ona je otišla u ruke direktoru fotografije Izgiru Ekenu...

U Međunarodnom takmičarskom programu 58. Antalijskog festivala žiri je prepoznao vrijednosti španskog  filma „Libertad” sa kojim je kao reditelj debitovala već dobro poznata scenaristkinja Klara Roket. Ona je osvojila „Zlatnu narandžu” za ovu svoju tinejdžersku dramu o ženskom prijateljstvu i procesu odrastanja, koja je ljetos već bila zapažena u okviru programa „Nedelja kritike” na 74. Kanskom festivalu.

Roketova pripovijeda o Klari koja se dosađuje u ljetovalištu na odmoru sa roditeljima i o njenoj vršnjakinji Libertad koja tu radi, otvarajući kroz njihov drugarski odnos i pitanja klasnih i rasnih različitosti, sa posebnim osvrtom i na svijet odraslih u kojem se radnička snaga pronalazi među migrantima.

Semberske info