TRAŽE POVLAČENjE PRIZNANjA KOSOVA :: Semberija INFO ::

 

TRAŽE POVLAČENjE PRIZNANjA KOSOVA


- Intelektualci Francuske pokrenuli su peticiju kojom će pokušati da nateraju vladu te zemlje da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju Kosova.

Peticiju su pokrenuli istoričar i politikolog Aleksis Trud i dramski pisac Pol Antoan, a podržao ju je Komitet izuzetnih ličnosti, koji, između ostalih, čine pukovnik Žak Ogar, advokat francusko-jevrejskog porekla Žil Vilijam Goldnadel, pisac Patrik Beson i politikolog, stručnjak za međunarodne odnose Aleksandar del Val.
 
Njihov cilj je da pre dolaska srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Pariz na drugu rundu pregovora o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine sakupe 100.000 potpisa, kako kažu, pravdoljubivih Francuza i Srba koji bi naterali Skupštinu i Vladu Francuske da povuku odluku o priznanju takozvanog Kosova, javlja Sputnjik.
 
"Kosovo je srce srpske civilizacije, u tom regionu razvijena je osnova srpske države. Na Kosovu su u 13. i 14. veku podignuti ukrasi pravoslavne kulture i duhovnosti, manastiri, dragoceni čuvari svetih spisa, srednjovekovne umetnost i istorijskog pamćenja srpskog naroda. Četiri manastira nalaze se na listi svetske kulturne baštine i na popisu ugroženih spomenika Uneska", stoji u peticiji.
 
U peticiji je istaknuto da je više od 10 zemalja odlučilo da preispita i povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, između ostalog i zato što Priština kategorički odbija da se uključi u proces normalizacije odnosa sa Beogradom, ali i zbog njenog saučesništva sa kriminalom i rizikom po manjine koje tamo žive.
 
Zajednica Srba u Americi pokrenula je krajem prošle godine peticiju i zatražila od američkog predsednika Trampa i Kongresa da zaustave progon hrišćana na Kosovu, da prestanu da podržavaju albansko rukovodstvo sa Hašimom Tačijem na čelu i stvaranje vojske pod njihovom kontrolom u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija.
 
Peticiju vlastima da preispitaju odluku o priznanju Kosova pokrenuli su i Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca i podneli je italijanskim vlastima na godišnjicu bespravnog proglašenja nezavisnog Kosova.
 
Sputnjik